Сашо Дончев: Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма

14 декември 2014 - 10:41 |   Прочетена (1420) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас, коментира пред БНР Сашо Дончев, председател на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овергаз".

Коментарът му е повод тежкото състояние в сектора, натрупаните огромни дългове на НЕК и провала на проекта "Южен поток".

Дончев обвини управляващите, че непрекъснато провеждат социална политика чрез цената на тока, която обективно трябва да расте, за да не се стига до аварии. Електропроводите са амортизирани и затова качеството на услугата е ниско и се стига до аварии при застудяване, посочи той. Дончев припомни, че това е така тъй като енергийните дружества не могат да инвестират в нова инфраструктура заради ниските цени на тока.

"Това е пълен абсурд. Проблемът с бедността не може да се решава по този начин", допълни той и подчерта,, че темата с доходите на хората е много важна, но тя не трябва да се води през цената на тока.

Дончев обяви още, че има много хляб в идеята на премиера Бойко Борисов да се предложи на Европейския съюз създаването на газов хъб на територията на България след провала на "Южен поток".

„Ако руският газ за Европа излезе на турския бряг, каквито са плановете в момента, тогава на този бряг ще излезе първо азерския, а после и иранският газ, защото това са основните потенциални източници на газ за Европа”, прогнозира Дончев. Той допълин, че при това положение този газов хъб, който България сега предлага, по естествен начин ще се формира в Турция.

"Обратното, ако руският газ, предназначен за Европа, излезе на българския бряг, тогава азерският и иранският газ трябва да дойдат тук и така България ще е газовият център", обясни Дончев.

През лятото Дончев обяви, че "Южен поток" е „прекрасен проект, ако политиците излязат от него”.

Проектът спря, защото държавата стоеше в този проект и не вършеше нищо, коментира с днешна дата той. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »