Щонов освободи Илко Желязков от съвета на директорите на БЕХ

27 август 2014 - 09:13 |   Прочетена (1425) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Това каза пред бТВ служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата.

За сектор енергетика, Щонов каза, че благодарение на редица непоследователни решения, вземани през последните 5 до 10 години ситуацията в сектор енергетика значително се е влошила.

„Секторът е бил нехайно управляван в продължение на много дълго време. НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България. При регулирания пазар токът, който се произвежда в електрическите централи се изкупува на задължителни цени и обем. Реалният дисбаланс в момента се очаква да бъде близо до 1 млрд. лева загуби. Към това трябва да се прибавят и съществуващите задължения на НЕК, които са 2,9 млрд. лева. Това прави близо 4 млрд. лева дългове на НЕК и интересното е, че 1 млрд. лв. се натрупва само за година. Когато имаш компания с дългове, които надвишават приходите, говорим за много тежка финансова ситуация”, подчерта Щонов.

Според него, за да се излезе от тази спирала надолу, трябва да се вземат тежки мерки. „Това, което е липсвало в сектора до момента е последователност. Рискът се подценява, взема се решението да се инвестира в голям проект и след 5 или 10 години се оказва, че този проект се обръща срещу нас. Ако цената на тока се беше вдигала плавно през последните 10 години всичко щеше да е в баланс. Има редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото. Ние служебното правителство искаме да изготвим програма от редица мерки в този енергиен борд, където да има съгласие между частниците в пазара какви да са мерките и след съгласието, ролята на борда ще бъде да се постигне тази последователност”, заяви Щонов.

Той добави, че решението е последователност „и прилагане на тези стъпки, които ще бъдат набелязани и оповестени в скоро време”.

НЕК има пари да си изплаща само 50%от задълженията. Дори да се разплаща при тези 50%, на някои фирми се плаща повече, на други по-малко. В правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната, в какви граници може да се регулира този процент. Но интересно е, че фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна, отбеляза Щонов.

Попитан кои са тези фирми, свързани с партии, Щонов каза, че с публикуването на фирмите се дава възможност на обществото да се запознае с тях. Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите, каза Щонов.

За уволненията на различни позиции в министерствата, Щонов заяви, че индустрията е в отчаяно състояние. „Има проблеми и в работата на регулатора, по начина, по който регулаторът обосновава своите решения и определя цените, има проблеми и в самата ефективност на фирмите, било по начина, по който се правят търгове или обществени поръчки. Там, където една фирма не се управлява добре, естествено е, че трябва да се направи смяна на персонала. Работата на регулатора е непоследователна”, заяви още служебният енергиен министър.

Попитан за цената на тока, Щонов каза, че цената на тока се определя от регулатора. „От гледна точка на анализите нужно е плавно повишаване на цената на тока в период на няколко години. Ако се вдигне цената рязко всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят нещата. Но това значи скачане на цената на тока с 50%, което не е необходимо за хората. За това трябва да има плавно повишаване на цената на тока”, допълни Щонов. Много по-важно е реформирането на сектора, каза още той. Запитан с колко ще се вдигне цената на тока, той отговори: плавно и постепенно да стане. Щонов отказа да прогнозира с колко процента като първа стъпка ще поскъпне токът.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »