Делян Добрев: Намаленията и дефицитите, които се натрупаха, ще ги платим всички

30 юни 2014 - 09:19 |   Прочетена (824) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Намаленията и дефицитите, които се натрупаха, ще ги платим всички и то ще ги платим с лихвите. Така че ще платим повече, отколкото ако го нямаше този политически натиск върху регулатора. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Всяка неделя“ на Нова телевизия.

„Към края на 2012 година задълженията на НЕК са 2.5 милиарда, края на 2009 година, когато ГЕРБ идва на власт са 1.9 милиарда. Увеличили са се със 600 милиона наистина с плащане на „Цанков камък“, „Белене“ и т.н. За 2013 година дефицитът, ако е вярно това, което каза регулаторът, дефицитът само за една година е нараснал с 2.5 милиарда“, допълни Делян Добрев.

На въпрос как става това той отговори: „За мен е невъзможно. Става някаква игра с цифрите, защото е много малко вероятно за една година да успееш да натрупаш 2.5 милиарда дефицит, дори и с тези всички грешки, които се правиха. Намаляваш цената на електроенергията от една страна, от друга страна увеличаваш цената на въглищата и казваш „аз балансирах системата“. Да не говорим, че освободиха износа на електроенергия от всички такси. Ние в момента дори с цената, която се плаща на граница износ на електроенергия изнасяме ток на 0.08 лева на киловат. В същото време българският бизнес плаща много повече, населението плаща 0.16-0.17 лева“

В коментар на това с кого са свързани основните износители Делян Добрев каза: „Те са 7-8 фирми, които са едни и същи от последните 25 години. Едни и същи фирми, на които им беше дадена преференция в цената от близо 30 лева на мегават, 0.03 лева на киловат.“

„По времето на ГЕРБ цената за пренос, таксите, които се плащаха бяха 34 лева, а в момента са 6 лева. В същото време българското население плаща 34 лева или 32 лева, защото и от там намаляваха цената, а българският бизнес също плаща 32 лева“, поясни Делян Добрев.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »