Рекордно висока за последните пет години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 г., пише „Труд“, като се позовава от източник от министерството на икономиката.

Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните пет години е 99 млн. лв. през 2012 г.

От компанията отказват да дадат официална информация за финансовите си резултати за предходната година, както и за първото тримесечие на 2014 г. Дружеството трябваше да ги публикува на сайта на Министерството на финансите.

Последният обявен отчет на дружеството беше за третото тримесечие на 2013 г. От няколко дни обаче и той е свален от сайта на финансовото министерство. Въпреки това „Труд“ разполагал с

документа, в който е отчетена загуба от 113 млн. лв. към края на септември 2013 г.

Тя е обяснена с определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на електроенергията, както и с падналото потребление на ток в страната. 

Според данни на Министерството на икономиката кабинетът на ГЕРБ е планирал загуба на НЕК от 400 млн. лева, а за 2014 г. - 500 млн.

Според проекта „Енергийна стратегия на България 2014-2020“, с който разполагал в. „Преса“,

страната ни подготвя частична приватизация на енергетиката.

Държавата ще остане мажоритарен собственик на основните фирми като НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгартрансгаз“, „Мини Марица-Изток“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, Електроенергийния системен оператор и др. 

В подходящ момент обаче тя ще продаде на фондовата борса 49% от акциите, за да си осигури пари. 

До 2030 г. всеки трети българин трябва да има газ вкъщи, а всеки четвърти – парно. 400 мегавата от слънчевите централи обаче ще бъдат ликвидирани.

Съгласно решение на Народното събрание от септември 2013 г. правителството е длъжно да внесе до 4 юни в парламента нова енергийна стратегия.