Регулаторният одит на "ЧЕЗ Разпределение" не бил установил пропуски

15 април 2014 - 15:35 |   Прочетена (767) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Регулаторният одит на "ЧЕЗ Разпределение" до момента не е установил пропуски, които застрашават сигурността на енергийната система, съобщи ръководството на дружеството ЧЕЗ по време на семинар за журналисти, съобщи БТА.

Най-много констатации в одита се отнасят за външния вид на съоръженията, показва анализът на получените до момента от дружеството констативни протоколи от проверките. Забележките най-често са за състояние на мазилка, номерация на стълбове и трафопостове, необходимост от подрязване на трева и дървета, посочи Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение". Одитът е започнал от началото на 2014 г. и е за периода от 1 юли 2008 г. до 30 ноември 2013 г. - пет години и 5 месеца, уточниха от ЧЕЗ.

Прегледът на получените до момента протоколи показва, че от страна на "ЧЕЗ Разпределение" няма неизпълнение на лицензионните задължения. Причините за констатираните пропуски са предимно обективни - натискът за минимални разходи, намаляващият инвестиционен ресурс на компанията и постоянните кражби на съоръжения, коментираха директорите на компанията.

От общо 127 констативни протокола 95 не засягат качеството на доставките, като от тях 47 се отнасят за външния вид на съоръженията. При проверки в складове и аварийни автомобили не са установени липси, които да нарушават сигурността на доставките, сочат данните на ЧЕЗ. Компанията спазва и 31-дневния график за отчитане на електромери.

До 14 април ДКЕВР е издала 32 констативни протокола във връзка с проверки по подадени жалби за лошо качество на електрическата енергия или монтаж и демонтаж на уреди за измерване, посочи Стефан Апостолов. По искане на проверяващите ЧЕЗ е монтирала измервателни уреди, които да покажат има ли отклонение от БДС за качеството на подавания ток. 16 от уредите не са показали отклонения, а за останалите случаи ЧЕЗ се ангажира да инвестира в обновяване на мрежата и съоръженията, посочи Апостолов.

Одитът на ДКЕВР трябва да приключи до 30 април. Проверката обхваща и така наречените SLS договори (аутсорсинг на дейности), което е широко използвана в големите енергийни компании практика, посочи Апостолов. Той добави, че не трябва тази практика да се изважда от контекста на дейността на компанията.

Това е трета поредна одитна проверка на ДКЕВР и аз нямам абсолютно никакво притеснение, че лицензът на ЧЕЗ за дейността разпределение е под някаква угроза, коментира в отговор на въпрос Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Убеден съм, че ще си запазим лиценза и за електроснабдяване, и за разпределение, добави той.

Стефан Апостолов съобщи, че по приключила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на над 30 процедури за избор на изпълнители по ЗОП експертите са констатирали едва четири дребни административни пропуски.

От ЧЕЗ съобщиха още, че според експертни оценки, за да се постигне желаното европейско качество на услугата в Западна България в оптимални срокове, трябва да бъдат влагани по 150 млн. лв. годишно в мрежата.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »