Президентът критикува прехвърлянето на вината за „дупките“ в енергетиката върху ЕРП-тата

26 март 2014 - 13:51 |   Прочетена (624) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът Росен Плевнелиев призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор „Енергетика“, които да гарантират независимост на енергийния регулатор.

На първа по рода си съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара президентът коментира редица въпроси, поставени от германския и френския бизнес в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Помолен за коментар на заплахите за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия, президентът разкритикува прехвърлянето на отговорността за „дупките“ в сектор „Енергетика“ върху дружествата.

„ЕРП-тата формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът“, попита Росен Плевнелиев, който отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията.

Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента.

Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти. От бранша подчертаха, че са готови да предложат различни механизми за подпомагане на малките производители.

Мерките за подобряване на бизнес климата в България, енергийната независимост и диверсификацията на енергоизточниците, ключовите реформи в администрацията, здравеопазването, образованието, правосъдието и вътрешните работи, бяха сред темите, по които бяха обменени мнения.

Германският и френският бизнес в България откроиха като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите у нас върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда, прозрачността и ефективността на администрацията при изпълнение на правителствените политики, както и забавянето на редица структурни реформи.

Все пак, според резултатите от допитване на Германо-Българската индустриална търговска камара, 82% от германските фирми биха инвестирали отново в България.

Политиката „от ден за ден“не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си, каза още президентът и беше категоричен, че в рамките на конституционните си правомощия ще продължи да работи за по-добра бизнес среда у нас.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »