Професор Тасев: Догодина токът може да поскъпне с 50%

20 март 2014 - 10:53 |   Прочетена (852) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След либерализацията на енергийния пазар и излизането и на битовите потребители на свободния пазар, цената на електроенергията може да се повиши с 50%. Това прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев по ТВ7 по-рано днес.

Той и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментираха горещата тема със започналата процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределително предприятия (ЕРП) - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

"Прекалено много драматизираме върху рутинна процедура. Тя не определя финала, защото всяка страна може да представи доказателства в своя защита. Двете страни са НЕК и трите ЕРП-та. Затова е казано, че започва процедура. Това по-скоро ще приключи като буря в чаша вода", смята проф. Тасев.

Той е на мнение, че на практика няма как да се отнемат лицензите на трите дружества, защото законодателството е несъвършено. "Но дори и да се стигне до най-тежкия вариант ток ще има - тогава държавата назначава управител и дружеството продължава да действа", обясни Атанас Тасев.

Васил Велев се надява да няма скок в цената, Представителят на бизнеса припомни, че цената се определя от кражбите и загубите. "ЕРП-тата са необикновени търговци. Националната електрическа компания (НЕК) не може да спре да доставя електроенергия и затова намесата на регулатора е оправдана", каза от своя страна Велев.

Атанас Тасев добави, че цялата буря около лицензите е заради очаквания, че тежестта за потребителите ще е непоносима след либерализацията на енергийния пазар. "Изправени сме да излезем на свободния пазар. Големите потребители вече излязоха. Остава бита, който в края на 2015 г. ще излезе", обясни Тасев. Той разясни още, че прогнозираното поскъпване ще се случи заради задължителното изкупуване сега, което няма да го има при либерализиран пазар.

"Има разлика между политическото говорене и икономическата логика. В момента политиците нямат друг правилен ход освен да задържат изкуствено ниските цени на тока. През 2015 г. никоя политическа сила няма да може да задържа цените. Енергетиката трябва да бъде спасявана", категоричен е Тасев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »