Добрев: Цената на тока всъщност е увеличена

24 септември 2013 - 10:15 |   Прочетена (846) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Прокуратурата ще каже дали е имало злоупотреби спрямо проекта „Белене", след като той официално беше спрян от Народното събрание през март 2012 година. Работа на разследващите органи е да установят има ли нерегламентирани плащания след официалното спиране на проекта и се радвам, че прокуратурата си върши работата в тази насока. Това каза в сутрешния блок на bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от „Преса“.

 Добрев обаче не коментира проверките в консултантската фирма „Риск инженеринг" на Богомил Манчев с мотива, че няма конкретни данни в едната или другата посока за вина.

Това лято се видя, че имаме три-четири пъти повече енергийни мощности, отколкото потребява в момента държавата ни. Като се добави и факта, че евентуалната енергия, която ще се добива от АЕЦ „Белене" ще е няколко пъти по-висока като цена от добиваната в АЕЦ „Козлодуй", то ясно се вижда, че българската държава не може да си позволи този проект, коментира Добрев.

Той опроверга обвиненията, че е подадена грешна информация към консултанта HSBC, с тезата, че информацията относно доклада за рентабилността на проекта „Белене" е взимана от официални данни и документи. Данни за доклада са били подавани и от „Атомстройекспорт", допълни Добрев и категорично заяви, че не може да се твърди, че докладът за проекта е бил съставен въз основа на неверни данни.

Според него драмата около АЕЦ „Белене" в последното време цели да отклони вниманието на хората от факта, че цената на електроенергията не се е понижила с 5%, както обявиха от правителството, а всъщност се е увеличила. Той обясни, че тези 5% намаление на електроенергията са били компенсирани с 15% допълнителни приходи, дошли от бюджета. Според Добрев плащанията от страна на НЕК към „Риск Инженеринг" и „Уорли Парсънс" трябва да спрат. Достатъчно основание за това е решението на МС за спиране на проекта АЕЦ „Белене".

От своя страна депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков заяви, че е отговорност на правителството на ГЕРБ и на служебното правителство след това е, че плащанията по проекта „Белене" са продължили и след официалното му спиране от страна на Народното събрание.

 Според него, когато настъпи форсмажор, има спиране на всички плащания. В този ред намисли той призова: „Попитайте прокуратурата защо директорите на НЕК са само свидетели, а не обвиняеми".

По отношение на изп. директор на „Риск инженеринг" Ерменков заяви: „Защо смятате, че някой лично обвинява господин Богомил Манчев в нещо? Тук става дума за един договор с определени клаузи, който не е бил спазен от страна на консултантите по проекта АЕЦ „Белене"." Депутатът от Коалиция за България за пореден път изказа и тезата, че проектът АЕЦ „Белене" е важен и необходим за страната и не може да се отрече този факт. В подкрепа на твърдението си той добави, че дори от европейските институции са на мнение, че проектът за нова АЕЦ е необходим за страната ни.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »