Стойнев: Порочните практики в енергетиката трябва да се прекъснат

04 септември 2013 - 12:08 |   Прочетена (866) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Докладът за състоянието на енергетиката не цели да злоупотреби с конкретни политики. Целта е да се намерят общи политики, за да се изведе системата от критичното състояние. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в пленарна зала при обсъждане на Доклада за състоянието на енергетиката, цитира го Агенция „Фокус”.

„За периода 2009 г. – 2012 г. задължения на дружествата нарастват с 1.5 млрд. лв. От тук нататък трябва да намерим заедно конкретните решения за спасяване на стратегическия сектор на енергетиката”, каза Стойнев.

 Той отбеляза, че след промените, предприети от управляващите, е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес.

„Това не се е случвало никога досега. Основната цел бе именно да се намалят разходите на българските предприемачи, защото ние търсим конкурентоспособност. С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон. Трябваше да отпушим износа на ток”, посочи министърът.

Трябва да се каже край на системата, която не е в интерес на енергетиката. Тази система може да е в полза на българските граждани, заяви той. Проблем са търговете, обществените поръчки, правя всичко възможно да прекъсна тази практика, отбеляза министърът. Системата сега е по-стабилна от това, което заварихме, заяви Стойнев.

2012 г. е дъното на българската енергетика. В 2013 г. влизаме с наследството на сбърканата политика на ГЕРБ, каза депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев. За 2012 г. имаме загуба от 100 млн. лв. в НЕК, 114 млн. лв. е загубата на „Булгаргаз”, отбеляза той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »