Асен Василев: Докладът за енергетиката показва изключително болен сектор

05 август 2013 - 09:50 |   Прочетена (1354) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Докладът за състоянието на енергетиката, представен от енергийния министър Драгомир Стойнев, показва един изключително болен сектор, който трябва да се лекува с доста сериозни и дълбоки реформи. Аз не мисля, че те учудват някой – това излезе в доклада на Световната банка, в доклада на Европейската комисия. Това каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев, в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР.

Според него това, което е липсвало в представения доклад, е била визията за това какви стъпки ще бъдат предприети, за да спрат да се трупат проблеми на първо време и след това да започне решаването им.

„От тази гледна точка смятам, че и докладът на Световната банка и Европейската комисия са доста по-съдържателни и доста по-полезни за това какво можем да направим, за да оздравим българската енергетика”, допълни Василев.

По думите му понижаването на цената на електроенергията от 1 август почива на грешни прогнози, тъй като това намаление не е било постигнато чрез предприемане на необходимите тежки мерки, а чрез нереално занижаване на прогнозите за производство на зелена енергия.

„Само че проблемът тук е, че по закон ние сме задължени да я изкупим, независимо дали сме предвидили, че тя ще бъде произведена или не. От квотите за въглеродни емисии няма да влязат, както е прогнозирано 200 милиона – и това е в оптимистичните прогнози, а ще влязат 498 милиона, т.е. измислиха се още едни 300 милиона, които ако не влязат като квоти, ще трябва да влязат от бюджета, т.е. от нашите данъци. Тези пари реално ги няма и с тези пари се плаща понижението на цената на тока. 300 милиона се разпределят на неефективни производства, за да се избегнат реформите в сектора и за да може определени компании и лица да получат гарантирано плащане от НЕК. Това са ценовите „магии”, заяви бившият енергиен министър.

Реалното намаление на плащанията към зелените производители според него може да стане чрез предоговаряне на договорите и чрез пускане на балансиращ пазар.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Rusi
05 август 2013 - 10:52
1
Човекът бил гений, по думи на негови близки и познати. Ма не е нужно да си гений, за да видиш, че държавната енергетика бе докарана до фалит.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »