Борисов: Трябва бързо съгласие в енергетиката, иначе НЕК ще фалира

29 юли 2013 - 17:14 |   Прочетена (1149) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"За да не се политиканства, съм готов веднага да седна на масата на преговорите и да се каже честно на обществото за истинските проблеми в енергетиката. Не се ли направи, ще се фалира НЕК накрая." Това казва пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с ръководствата на синдикатите КТ „Подкрепа" и КНСБ. 

„Ние заварихме закона за ВЕИ, заварихме „Марица" 1 и 3 с подписани договори, заварихме ТЕЦ-овете на Ковачки, на ЧЕЗ и всичко това сега генерира огромни разходи, а няма приходи", сочи Борисов, цитиран от „24 часа“.

Той отбелязва, че депутатите от ГЕРБ ще работят в парламента по важните теми като енергетика, криминализиране на криенето на осигуровки и Избирателния кодекс в частта за парламентарните избори.

„Досега само медиите ме питат какво бих направил, нито Станишев, нито Орешарски до този момент е казал - ето нашата програма, нашите предложения, бихте ли ги подкрепили", коментира Борисов.

В областта на енергетиката трябва бързо съгласие, защото Националната електрическа компания (НЕК) може да фалира, предупреждава той.

„В областта на енергетиката трябва бързо съгласие между основните политически сили, неправителствени организации. Да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове, които се правят, или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока. Основните приходи в енергетиката са именно от потребителите“.

„Когато се намалява цената, която дълги години беше изкуствено държана, фалира НЕК. Хората трябва да знаят, че когато им кажат 5% намаляваме цената, знаете - февруари намалихме с близо 8%, това са популистки действия и енергийният холдинг ще фалира. Трябва всички да бъдем честни с обществото", коментира Борисов.

В следващите дни ще се организира кръгла маса по темата енергетика. От ГЕРБ са заявили участието си в такъв форум. „Да се каже честно на обществото какво е състоянието на енергетиката след „Цанков камък", след „Белене". Ако не, в следващите години НЕК ще фалира. Това са миньорите, ТЕЦ-овете, много хора в енергетиката, които през зимата ще излязат на улицата", сочи още той.

„Трябва да се знае какво е правено в енергетиката през тези 20 години и от какво трябва да се отървем или какво трябва да се предоговори", допълва лидерът на ГЕРБ.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »