Сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 в ТЕЦ „Марица Изток" 2 са пред акт 16

14 април 2013 - 11:46 |   Прочетена (571) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 

 Документите за издаване на акт 16 на сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ „Марица Изток" 2 са готови. От изграждането си до този момент сероочистващите инсталации на тези блокове работеха на пусково-налагащи и тестови изпитания, припомня Дарик.

Проблемите в придобиването на разрешителни за сероочистващите инсталации обаче са свързани не с техническите им възможности, а със спора между две фирми, който няма нищо общо с България, призна в Стара Загора министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Юлиан Попов.

„Вчера или онзи ден беше издаден акт 16 на сероочистващите инсталации на ТЕЦ „Марица Изток" 2. С „Марица Изток" 2 със сероочистването има един специфичен проблем, който е свързан с обществената поръчка. Нашите данни показват, че сероочистващите инсталации там работят на необходимото равнище", каза още Попов.

Заради липсата на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 Регионалната инспекция по околна среда и водите ежемесечно налагаше глоби на ТЕЦ „Марица Изток" 2. След официалното подписване на документите финансовите санкции ще бъдат спрени, обявиха от РИОСВ Стара Загора.

Междувременно министърът на околната среда и водите в служебния кабинет подкрепи референдума за бъдещето на полигон „Змейово". Първото местно допитване в Стара Загора ще се състои на 26 май.

„Провеждането на референдум е демократична практика, която е право на всяка една местна общност. Но до колкото ми е известно, източниците на замърсяване на Стара Загора са други. Това поне е личното ми мнение. Референдумът е институция, чрез която или се решава, или най-малкото се формира позиция по отношение на даден въпрос. Няма обаче демократично решение без ясна информация. Без човек да разполага с достатъчно информация за онова, за което ще гласува, изходът няма как да бъде ясен или демократичен. Затова хората тук трябва да преценят дали информацията им по въпроса е достатъчна. Аз няма как да кажа дали е така", коментира министър Попов.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »