Професор Тасев: Няма основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

08 април 2013 - 16:47 |   Прочетена (598) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската комисия ще разгледа оплакването на ЧЕЗ заради действия срещу фирмата в България и ще направи всичко възможно, за да се спазват правилата на вътрешния европейски пазар.

Въпросът е бил обсъден, на среща в Прага, между чешкия премиер Петър Нечас и председателя на ЕК Жозе Барозу.

ЧЕЗ се оплака в Еврокомисията, защото смята, че процедурата за отнемането на лиценза нарушава българското и европейското законодателство. Пред националното радио енергийният експерт, проф. Атанас Тасев, коментира казуса, като заяви, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ е много слабо вероятно.

„И двете страни са виновни“, коментира професорът по отношение на това спорът им да трябва да бъде отнесен до председателя на еврокомисията: „И по-скоро тяхната вина е в прибързани действия. От една страна прокуратурата наруши презумпцията за невинност, оповести, че трябва да бъде отнет лиценза, а това е в правомощията единствено на ДКЕВР.“

„От друга страна ЧЕЗ вдигна вой до небесата и излезе с хипотеза, че това (отнемането на лиценза –б.р) ще се случи. Според мен, няма да се случи, защото отнемането на лиценза е регламентирано в Закона за енергетиката, чл.59, особено алинея първа, има четири точки, по силата на нито една от които в момента лицензът на ЧЕЗ не може да бъде отнет“ – коментира Тасев.

„Не виждам да има тежко нарушение на законодателството, което да подлежи на наказателно преследване“, смята той. Ако такова има, според него, подходът трябва да е друг.

„Основният проблем е, че държавният регулатор работи с интегрални документи, а не с първични документи. Никой няма основание да влиза в по-голяма степен на детайлност, освен прокуратурата. Моята теза беше да се въведе специално звено за дълбочинен одит...при хипотеза за нарушение на законодателството, да се изземе един огромен масив от информация, там вече може да се види истината“, добави той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »