Fitch даде рейтинг ВВ+ на БЕХ, със стабилна перспектива

01 март 2013 - 13:11 |   Прочетена (785) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кредитната агенция Fitch Ratings съобщи днес, че е присъдила на най-голямата българска енергийна компания, Българския енергиен холдинг (БЕХ), дългосрочен рейтинг в чужда валута Issuer Default Rating (IDR) - BB+ и дългосрочен рейтинг в местна валута BB+, със стабилни перспективи.

„Рейтингът отразява доминантната позиция на БЕХ и на 100-процента контролираните от него дружества на енергийния и газовия пазар на страната, силните му връзки с българската държава и доказателствата за осезаема държавна подкрепа“, казва агенцията в изявлението си.

Fitch отчита и слабостите на регулаторната рамка в сектора в България, ограниченията при корпоративното управление и големия план за капиталови разходи на компанията в периода 2013-2015, който вероятно ще увеличи задлъжнялостта на компанията.

Доминантна пазарна позиция

БЕХ има вертикално интегрирана позиция на пазара на електроенергия с операции, простиращи се от лигнитни мини, производство на електричество, до пренос и разпределение. На газовия пазар, групата БЕХ е собственик на газопреносната мрежа на страната и генерира приходи от транзита на руски газ през България, пишат от агенцията.

Компанията контролира и публичния газов доставчик.

БЕХ има солидна база от активи, които позволяват на компанията да запази водещата си позиция у дома. Тя притежава стратегическите активи на България – електро и газопреносните мрежи, две големи централи – АЕЦ и лигнитен ТЕЦ, които се използват като основни генериращи капацитети в страната. Пазарният дял на БЕХ в производството на електроенергия в страната е 63%.

Най-важният сегмент по отношение на приноса към печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е производството на ток (44% от EBITDA за 2011), следван от преноса на електричество – 27% и пренос и транзит на газ – 18%. Добивът на лигнитни въглища има 13-процентов дял.

Fitch дава допълнителна подкрепа от една стъпка на рейтинга на БЕХ заради връзката на компанията с държавата.

Тази силна връзка личи най-вече от факта, че държавата гарантира 40% от дълга на компанията, от това, че през 2008-9 направи капиталова инжекция и от стратегическата важност на компанията за пазара, заради доминантната позиция на БЕХ на него.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »