Експерти: Отнемането на лиценза на ЧЕЗ е крайност

19 февруари 2013 - 16:31 |   Прочетена (519) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Експерти коментираха в ефира на националното радио намеренията за отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и за възможно намаляване на цената на тока от 1-ви юли с 8 на сто. 

„Отнемането на лиценза на ЧЕЗ връща доверието на гражданите, че държавата не е безучастна към проблемите им“. коментира енергийният експерт Атанас Тасев:

„Мисля, че е крайна мярка отнемането на лиценза и едва ли е толкова ефективно. Освен това ...не е ясно какво ще реши съдът“.

Може би потребителите в момента си мислят и се чудят какво би означавало това за тях, отнемането на лицензията на ЧЕЗ. Това по някакъв начин ще ги засегне ли, попитан бе Тасев.

„Не. Това няма да засегне потребителите, защото всъщност, знаете, че едно акционерно дружество, ако смени собственика си, това не засяга нито работниците, не засяга нито производството, просто очевидно ще трябва да настъпят някои вътрешни промени“.

Запитан дали е възможно токът да поевтинее от първи юли с осем процента, Тасев отговори:

„Чак с толкова не, но като временна мярка това е възможно, защото, доколкото разбрах, ще се вкара принудително "Козлодуй" - основният източник на евтин ток, ще се вкара в микса, при което ще падне цената на микса“.

Според председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски отнемането на лиценза на ЧЕЗ означава, че има установени нарушения:

„Което може да се дължи на най-различни причини: или е нарушено качеството, или на финансови условия, неизпълнени инвестиционни ангажименти, редица могат да бъдат причините, поради които комисията може да поиска отнемането на лиценза, но вижте, това не е едностранен акт, защото ЧЕЗ може би ще го обжалва, ще стигне до процес. Тоест, това, че се иска лицензът, ако имат достатъчно ясни доказателства, може да се стигне до отнемане на лиценза, което значи обаче назначаване на временно електроразпределително дружество - служебно, което трябва да изпълнява (задълженията) за период от време, в който спорът да се реши“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »