Дянков: България ще оспори иска на "Росатом" от 1 млрд. евро

18 януари 2013 - 10:08 |   Прочетена (421) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

България ще оспори иска на "Росатом" от 1 млрд. евро за отказа от АЕЦ "Белене" и е убедена, че ще спечели. Това е заявил пред руски медии вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на икономически форум в Москва, предава кореспондентът на БНР.

Националната електрическа компания на България, към която руската държавна корпорация "Росатом" предяви съдебен иск от 1 милиард евро, се подготвя да го оспори в съда. Това е заявил в кулоарите на икономическия форум, носещ името на Егор Гайдар, българският финансов министър, цитиран от „Интерфакс”.

По думите на Симеон Дянков споразумението между двете компании е изтекло през март миналата година, като възложителят не е подписвал договори за изготвянето на реактори за блоковете на атомната централа докато това споразумение е било все още действащо.

Агенцията припомня взетото от България през март 2012 г. решение да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене". В отговор, от "Росатом" предявиха иск, който според руската корпорация включва стойността на вече извършените по проекта дейности и оборудването с дълъг цикъл на производство, както и загубите от прекратяването на проекта.

Руските медии информират и за предстоящия в края на месеца референдум у нас за изграждането на нова ядрена централа в България.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »