„Сините“ поискаха прекратяване лиценза на площадката на АЕЦ„Белене“ заради сеизмичност

07 декември 2012 - 12:09 |   Прочетена (575) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Парламентарната група на Синята коалиция поиска прекратяване на лиценза на площадката на АЕЦ Белене, предвид високата сеизмичност от огнища на земетресения с епицентър Вранча, Румъния, и наличието на дълбок разлом, намиращ се в непосредствена близост, предаде Агенция „Фокус”.

Народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев, припомни, че на 29 октомври тази година, румънски сеизмолози предупредиха, че се очаква земетресение в района на Вранча.

Високата сеизмичност е опасна предпоставка за искането за изграждане на АЕЦ „Белене”, смятат сините. Такова земетресение беше регистрирано през 1977 година, след което последваха вторични.

На поставения въпрос - дали в близост до площадката има разлом, с оглед реализиране на строежа на АЕЦ „Белене”, сеизмолозите отговарят, че на 5 км. от площадката на АЕЦ „Белене” няма разлом, посочи той.

Едва тази година са поискани площи за изграждане на бъдещи сеизмологични станции на територията на Белене и Свищов. По негови думи, руските сеизмолози, които са изследвали преди години площадката, са дали становище, че площадката е с изключително висока сеизмична активност.

Парламентарната група на Синята коалиция призова правителството да преразгледа политиката си към учените в България като им осигури нормален жизнен стандарт, за да могат да дават обективни научни становища, когато това е необходимо за вземане на важни държавни решения.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »