Китайци откриха соларен парк за 61,2 милиона евро в казанлъшко

18 септември 2012 - 11:18 |   Прочетена (993) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

В землището на казанлъшкото село Черганово с водосвет и прерязване на лентата официално бе открита 25-мегаватова фотоволтаична електроцентрала, съобщиха от пресцентъра на общината.

Инвеститор е „Би Си Ай Черганово” ЕООД, като дружеството майка е „Ейч Уан Венчър Суис Холдинг” АГ. Фотоволтаичната централа е разположена върху 600 декара площ, а направената инвестиция е в размер на 61 285 472 евро.

Специално за откриването на обекта край село Черганово пристигна делегация от Китай, водена от изпълнителния директор на Китайската национална банка за развитие (КНБР) Уейнонг Зонг и вицепрезидента на „Хареон Солар Технолоджи” Луис Лиу.

В своето приветствие към представителите на община Казанлък – заместник-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов и кметството в с. Черганово, към изпълнителите от „ILB Helios Group” и „АВВ”, към жителите на населеното място Уейнонг Зонг подчерта, че фотоволтаичната електроцентрала е в резултат на взаимодействието между Китайската национална банка за развитие и „Хареон Солар Технолоджи”.

Зонг каза, че това е първият задграничен енергиен проект, подкрепен от банката. Той успешно е завършен и вече действа. Уейнонг Зонг благодари на българското правителство и на местната власт в община Казанлък за подкрепата и изрази увереност, че все повече китайски компании ще избират България за своите инвестиции.

Приоритети на КНБР са иновативните и високотехнологични сфери. Общият размер на активите на банката в целия свят е над 1 трилион долара, съобщи още Зонг.

Вицепрезидентът на „Хареон Солар Технолоджи” Луис Лиу подчерта, че България е първата страна извън Китай, където фирмата, която представлява, прави инвестиции в слънчеви електроцентрали.

В момента се работи върху 4 проекта за фотоволтаици, като общата постигната мощност е 90 мегавата. Капитализацията на дружество „Хареон Солар Технолоджи” е 1.5 млр. долара. Компанията е избрала КНБР за партньор, тъй като тя е една от най-големите банки в Китай.

В следващите инвестиционни намерения на „Хареон Солар Технолоджи” банката ще е статегически партньор на фирмата, каза още Лиу.

От името на Община Казанлък заместник-кметът Даниела Коева поздрави гостите, като изказа благодарност към жителите на населеното място, одобрили предложените два общински парцела за изграждане на соларния парк, на Общинския съвет за окончателното решение и най-вече на КНРБ и „Хареон Солар Технолоджи” за направената инвестиция. Тя изрази увереност, че ползотворните контакти и сътрудничеството между местната власт и фирмите инвеститори ще продължат и занапред.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

???
18 септември 2012 - 13:27
1
25 000 kw х 10часа на ден х 250 дни в година x 0,20ст най ниска цена=13 мил. лв.
p/e=13 мил/121 мил=9,5 год. ще се изби инвестицията.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »