Соларен парк за 350 милиона лева в първомайско бе купен от азиатци

09 юли 2012 - 14:43 |   Прочетена (873) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Три месеца след старта на един от най-големите фотоволтаични паркове в България, американският му собственик го продаде, съобщава вестник „Капитал“. Слънчевата централа в първомайското село Караджалово вече ще е собственост на невиждан досега в страната микс от инвеститори: от Шри Ланка, Индия, Пакистан и САЩ, сочи изданието.

 В проекта, който някога трябваше да е индустриален парк, но заради слаб интерес се превърна във фотоволтаичен, са вложени 350 млн. лв. Любопитна подробност е и че макар инвестицията да е нова, тя вече има трети поред собственик.

„Капитал“ отбелязва, че транзакцията е интересна по няколко причини. Първо, това е една от най-големите сделки въобще (цената и поетите дългове вероятно покриват инвестицията от 350 милиона лева) за последните години в страната. Със сигурност е най-скъпата продадена българска соларна централа. И трето, за пръв път в енергетиката ни влизат инвеститори от тази част на Азия.

Сделката не е изненада, защото още при откриванeто на проекта от американската Sun Edison обявиха, че очакват да продадат парка до края на 2012 г.  От поделението й MEMC Electronic Materials обявиха, че през второто тримесечие е продала наскоро завършения си соларен парк в село Караджалово в община Първомай. Сделката и купувачът не бяха обявени от продавача. Единствената информация беше, че приходите от транзакцията ще бъдат отразени в баланса на групата.

От българския Търговски регистър обаче става ясно, че купувач на българското "ЗБЕ партнерс" е регистрираната в Малта компания ACF Renewable Energy. Дружество е основано на 11 юни, явно специално заради покупката, като акционери в него са три компании - от Дубай, САЩ и Гърнси.

А промените в "ЗБЕ партнерс" са отбелязани в книгата на акционерите към 28 юни. Макар точната акционерна структура да не е известна, за новите собственици може да се съди от промените в ръководството, вписани на 2 юли: мениджърите са двама американци и по един от Шри Ланка, Индия и Пакистан (в съвета на директорите влизат Ричард Томас Робъртс, Ади Джоузеф Блум, Абид Хюсен Малик, Сунтаресан Падманатан и Раджит Нанда). Близки до сделката източници обясниха, че точно от тези държави са и инвеститорите.

MEMC инвестира в България чрез подразделението си SunEdison, което оперира над 580 соларни паркове по света. Проектът в Караджалово е един от най-големите фотоволтаични паркове на Балканите: простира се на 1000 декара с над 214 000 модула. Той беше изграден за четири месеца, а включен към електропреносната мрежа през март. Пиковата му мощност е 60.4 мегавата. Очаква се през първата година от дейността системата да генерира достатъчно енергия за 27 000 домакинства. Проектът се оценява на 181.4 млн. евро, а 155 млн. евро от общата сума е заем от Международната финансова корпорация (IFC), Unicredit Group и Overseas Private Investment Corporation (финансова институция за развитие на американското правителство).

Във финансирането с около 30 млн. евро участва и Уникредит Булбанк в България. Заемът се прехвърля към новите инвеститори, става ясно от съществуващия залог в Търговския регистър.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »