Взривиха с РПГ модул в соларен парк в плевенско

06 юли 2012 - 12:22 |   Прочетена (3071) |   Препоръчай (0) |   Коментари (3)

Със снаряд от гранатомет е взривен модул за управление на огромен фотофолтаичен парк близо до с. Победа, предава Стандарт. Експлозията, станала този понеделник рано сутринта, извадила от строя електрониката. Изтекли са тонове масло от охладителния панел на трафопоста.

Саботажът е бил извършен непосредствено преди системата да бъде включена към мрежата на НЕК, коментира изданието, като цитира неназовани местни жители. Охраната чула гръм, но полицията била уведомена за инцидента чак 12 часа по-късно. От плевенската дирекция на МВР потвърждават, че разследват основна версия за взрив с РПГ. Няма информация дали са открити остатъци от боеприпаса.

Собствеността на соларния парк до с. Победа се свързва с дипломата Елизар Манов и с още двама българи, пише вестникът. Румънска фирма е изпълнител на съоръженията. Панелите са разположени на 1000 дка земя. Според Стандарт става въпрос за плодородна земеделска площ, деактувана „при твърде съмнителни обстоятелства по време на сегашното правителство“.

Собствениците придобили нивите още по времето на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов с тенденция да станат негови подставени лица. После отношенията им се влошили, пише вестникът, без да цитира източниците на информацията си.

Депутатката Христина Янчева, която писа петица на премиера Бойко Борисов, притежава фотоволтаична станция в Долни Дъбник. Две такива работят в градчето и продават скъпа зелена енергия на НЕК. По-голямата 100-киловатова е на близки хора на народната представителка. Другата –  с мощност 30 кВт/часа, е на висш служител от системата на енегетиката, пише още вестникът.

Фотоволтаиците в градчето са в регулация на площи от близо декар. Подобно е положението и в с. Писарово, където работят 2 станции и се строи трета.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

ASDFGHJ
06 юли 2012 - 12:33
1
РПГ - Ракетна Противотанкова Граната ; RPG - Rocket Propelled Grenade.
гост
12 юли 2012 - 09:31
2
това е терористичен акт.
Дядо Гого дъртия капрал
30 юли 2013 - 21:09
3
До ASDFGHJ
Ръчен Противотанков Гранатомет - РПГ7. Обхват-до 700 метра .
Има и СПГ . Стационарен Противотанков Гранатомет, с по-голяма далекобойност и точност. Имаше и казарма едно време, където се учеха тези неща, и чат-пат се стреляше с тях.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »