Атанас Тасев: НЕК и Атомстройекспорт ще намерят компромис по Белене

19 август 2011 - 09:08 |   Прочетена (765) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В преговорите между българската Национална електрическа компания(НЕК) и руската "Атомстройекспорт" ще бъде намерен компромисен вариант. Това прогнозира пред руския в. "Комерсант" проф.Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум (БЕФ).

Възложителят на АЕЦ "Белене" - НЕК, все пак подава насрещен иск за 61 милиона евро срещу руския главен изпълнител "Атомстройекспорт" пред Арбитражния съд към Международната търговска палата. Решението бе взето в отговор на действията на "Атомстройекспорт", подал през юли иск в парижкия арбитраж. Руската фирма настоя НЕК да погаси задълженията си за дейността по подготовка за строежа на централата в размер на 58 милиона евро, напомня изданието.

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу българската електрическа компания и българската страна е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси, съобщи НЕК ЕАД. 

На 17 август НЕК е поискала от Арбитражния съд в Париж срок до 15 октомври, за да се запознае с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Българската компания приключва подготовката на собствен иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, който ще бъде внесен през септември.

Размяната на искове между руската и българската страна съвсем не означава, че става дума за някаква война, просто отношенията минават на по-сериозно интелектуално равнище на преговорния процес, което може дори да бъде приветствано. Това заявява в коментар за "Комерсант" проф. Атанас Тасев, запознат с преговорите за "Белене", отбелязва БТА.

По думите на българския експерт, претенциите и на двете страни са напълно основателни, затова е дошло времето за разговор между счетоводителите, отбелязва всекидневникът. "Според мен те ще стигнат до компромисен вариант", казва проф. Тасев пред "Комерсант".

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »