Audi ще инвестира 24 милиарда евро в опит да детронира BMW

27 декември 2014 - 18:49 |   Прочетена (977) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Audi ще инвестира 24 милиарда евро за да развие нови технологии и да разшири производството си, подпомагайки петгодишния си план с нови 2 милиарда евро, в преследване на заеманото в момента от BMW първо място в луксозния автосегмент.

Около 16.8 милиарда евро, или 70% от цялата сума, е предназначена за нови модели, като субкомпакта Q1, съобщава базираното в Инголщад, Германия подразделение на Volkswagen AG.

Audi очаква рекордните за компанията 1.7 милиона продадени автомобила тази година.

„Правим големи инвестиции в иновативни насоки, като електрическата мобилност и леките конструкции”, казва изпълнителният директор Руперт Щадлер. Марката цели да увеличи бройката на моделите си до 60 до 2020 година, от 50 в момента.

Audi, която е №2 при производителите на луксозни автомобили, се стреми да задмине едноименната марка на пазарния лидер BMW, по брой продажби, до края на десетилетието.

Надпреварата тази година се завърза. За първите 11 месеца на тази година BMW продаде 42 600 автомобила повече от Audi, при разлика от 54 600 година по-рано. Бюджетът на Audi е част от инвестиционната програма за 85.6 милиарда евро на Volkswagen, целяща да отнеме първото място на Toyota Motor Corp в глобалните продажби.

„Въпреки ръста в общите инвестиции, ще запазим бдително око по отношение на предстоящите предизвикателства и ще упражняваме щателна дисциплина на разходите”, казва финансовият директор на немския производител Аксел Щротбек.

Audi, която вече задмина BMW в Китай и Европа, се опитва да го направи и в САЩ. През ноември компанията разкри концептуалния автомобил Prologue на изложение в Лос Анджелис, в опит да покаже по-агресивен дизайн.

Компанията планира и електрически кросовър на щатския пазар през 2017, с който да се конкурира с Tesla Motors Inc, а наскоро започна да строи и фабрика в САЩ, в която от 2016 ще започнат да излизат автомобили Q5 за щатския пазар.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »