Мексико ще изпревари Япония, като износител №2 на коли за САЩ

31 януари 2014 - 13:52 |   Прочетена (901) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Япония винаги е била един от двата най-големи износителя на автомобили за САЩ от 1970-те насам, като доставяше тойоти, хонди и нисани през 5-те хиляди мили, разделящи я от САЩ.

Азиатската държава, обаче, ще бъде засенчена тази година от Мексико, което през 1990 например, изнасяше едва по четвърт милион автомобила за северния си съсед. През 2015 година бройката се очаква да достигне 1.9 милиона, като страната ще изпревари и лидера в тази класация, Канада, като най-голям износител за САЩ, по прогнози на консултантската IHS Automotive.

Износът на автомобили от Мексико нарасна над 4 пъти от 1993 до 2013, като производството в страната нарасна повече от тройно, благодарение на по-ниските тарифи, постигнати по силата на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Откриването на 3 завода в Мексико за 4 месеца, на Nissan Motor, Honda Motor и Mazda Motor, ще позволи на страната да направи последната стъпка по задминаването на Япония, която през 2008 доставяше двойно повече автомобили от сега на щатските си клиенти.

„Определено това е място с ниски разходи за производство и има голяма доза удоволетвореност от калибъра на работната ръка в Мексико“, казва Рон Харбър, производствен анализатор и партньор в консултантската Oliver Wyman.

„В края на 80-те и началото на 90-те, количеството автомобили, което идваше от Япония задминаваше с пъти, това от Мексико. Очевидно нещата се променят“.

„Задминаването на Япония (от Мексико) се очакваше от известно време, особено откакто бяха обявени плановете за мексиканските заводи преди няколко месеца“, коментира анализаторът на IHS Automotive Гуидо Вилдозо.

„А изглежда, че има вероятност Мексико да изпревари и Канада догодина“.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »