С над 5 млн. декара са се увеличили обработваните площи след присъединяването ни към ЕС

02 юли 2015 - 15:44 |   Прочетена (10712) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

С над 5 млн. декара са се увеличили обработваните площи в страната от присъединяването на България в Европейския съюз, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на резултатите от пет проекта за уедряване на земеделски земи в селата Студена, Друмево, Момина църква, Раздел и град Смядово.

Тя подчерта, че през 2007 г. е имало 33 млн. декара площи, от които 28.5 млн. декара обработвани, а останалите постоянно затревени градини и трайни насаждения. В края на 2014 г. има заявени близо 39 млн. декара.

Танева обясни резултата с европейското подпомагане. "През 2007 г. необработваната земя е била 30% от общия селскостопански фонд. В края на 2014 г. данните показват, че в различните землища на страната необработваните площи са между 10 и 15%", каза министърът.

Новото поземлено законодателство е сред основните цели на екипа на министерството. "Това кодифицирано законодателство трябва да обединява всички закони и да стимулира поземлени отношения, които водят до окрупняване на собствеността", посочи тя.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »