Защо български фермери пазаруват все по-често земя в Румъния?

30 март 2015 - 12:10 |   Прочетена (7749) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Земеделската земя в Румъния постепенно се превръща в магнит за българските фермери. Цената на нивите отвъд Дунав по принцип е по-ниска от нашата с около 20%, а спрямо Добруджа дори и наполовина, пише в. "Труд". 

"Цената на земеделската земя в Румъния е по-ниска от цените на нивите у нас средно с около 20%", потвърждава пред "Труд" Иван Караиванов, от Асоциацията на зърнопроизводителите в Русе.

„Причината е, че румънското правителство не позволява спекулативни сделки, които фиктивно да надуват цената на земята. Това се постига като румънските власти са поставили доста ограничения пред възможността на чужденци да придобиват земя в страната. Държавата наблюдава не само пазара, но и след това дали фермерите, които са закупили нивите, реално обработват земята", уточнява още Караиванов.

"Нивите отвъд Дунав вървят около 450 лева на декар. Затова много колеги вече купуват земя в северната ни съседка. Предимство са и по-изгодните ренти там", посочват пред "Труд" от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тенденцията не била изненада, просто у нас цените на земята са завишени.

„Селските райони в Румъния се запазиха. Колегите там не страдат от липса на работни места. Младите остават при семействата си и не емигрират към градовете, както е в България. Наред с това в северната ни съседка има много цигани и власи, които работят предимно в земеделието. За разлика от нас, в Румъния няма кооперации, а това е водещата причина за реалната цена на рентата там. Кооперациите у нас раздават дивиденти, които не се облагат. Докато в Румъния, където има само арендатори, рентите са реален разход за арендаторите и затова наемната цена е пазарно ориентирана, а не раздута", уточни още Караиванов.

По-ниските пазарни цени идват и заради все по-големия брой дребни фермери, които се отказват от земеделието в Румъния.

 „Повече от половината малки фермери в Румъния смятат да се откажат от земеделието", съобщи в края на 2014 г. Лаурентиу Бачиу от Лига на фермерите в Румъния. Той уточни, че все повече румънски стопани с площи под 50 декара са принудени да продадат земята си, или да я отдават под аренда. Причина за това са все по-лошите икономически и социални условия в селските райони на страната.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »