Ударът по земеделските АДСИЦ сваля цената на БФБ преди приватизацията

17 февруари 2015 - 09:10 |   Прочетена (7291) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Публични компании могат да загубят бизнеса си или да бъдат принудени да разпродават земеделски земи и така да подбият цените на нивите. Причината са приети през миналата седмица законови промени, с които се въвеждат глоби за чужденци от страни извън ЕС и офшорни компании, които притежават земя у нас, пише онлайн изданието Медиапул.

Тази разпоредба удря и дружествата със специална инвестиционна цел и всички публични компании, които притежават земя. Причината е, че те се търгуват на борсата и няма как покупката на техни акции от офшорни дружества и граждани от трети страни да бъде забранена или контролирана. Дружествата не могат да накарат и такива собственици на акции да ги продадат, за да избегнат глобите. За това алармираха Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, работодателски организации, организациите на инвестиционните посредници и на публично търгуваните дружества, на пенсионно-осигурителните дружества и Българската фондова борса (БФБ).

Според тях разпоредбата ще засегне компании с 1.5 млрд. лв. пазарна капитализация, които притежават около 500 000 дка земеделски земи. Според закона, ако сред акционерите на тези дружества има хора или фирми от трети страни или офшорни зони, те нарушават Закона за земеделските земи. Компаниите имат срок до 1 май да се поправят. Ако не го направят ще бъдат глобени със 100 лв. за всеки притежаван декар нива. Санкцията е три пъти по-висока при второ нарушение.

Инвеститорите алармираха, че трите месеца гратисен период, даден да се промени собствеността на земята, е крайно недостатъчен. Освен това се удрят дружествата със специална инвестиционна цел, които заедно с пенсионните фондове са основни играчи на капиталовия пазар у нас.

"При притежавани 500 000 декара общият размер на глобите, които може да бъдат наложени по този закон, първоначално ще е 50 млн. лв., а в последствие 150 млн. лв.", заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Според Камен Колчев, изпълнителния директор на "ЕЛАНА Финансов Холдинг" и представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), ако законът остане непроменен, засегнатите компании ще бъдат принудени или да затворят бизнеса си, или да продадат земята, която притежават. "Заради промените и цените на земята, и на акциите на тези компании ще започнат да падат", коментира Любомир Бояджиев от Асоциацията на инвестиционните посредници. Поевтиняването на нивите реално ще облагодетелства големите фондове за земя с български собственици.

"От това индиректно сред най-засегнатите акционери ще са и пенсионните дружества", допълни Милен Марков от организацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Той коментира, че „аграрният подход при приемането на законопроекта е надделял над правната рамка“.

Според Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал всичко това ще осуети успешната продажба на Българската фондова борса, която отново е на дневен ред. "В рамките на два месеца от Народното събрание бяха приети закони, които поставят под риск съществуването на два основни участника на фондовия ни пазар - пенсионните компании и дружествата със специална инвестиционна цел. Всичко това ни навежда на мисълта, че атаките срещу Българска фондова борса и публичните компании имат користна цел - приватизация на Българска фондова борса от определен инвеститор и на по-ниска цена", коментира той. Подобно мнение изрази и Иван Такев.

За да се избегнат тези проблеми, организациите предлагат публичните компании да бъдат изключени от списъка на чуждите лица, които не могат да притежават земеделска земя у нас.

 

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »