Балонът при земеделската земя в САЩ показва първи признаци на спадане

14 февруари 2015 - 09:35 |   Прочетена (7063) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на земеделската земя в основния земеделски регион на САЩ – Средния запад, са започнали да се понижават през миналата година за първи път от десетилетия, отразявайки охлаждането в търсенето, след две години на силни реколти и по-ниски цени на зърното, личи от доклад на Федералния резерв.

Средната цена на земеделската земя за региона, покриван от Федералния резерв на Чикаго, който включва мощни земеделски щати като Илинойс и Айова, пада с 3% през 2014, което е първото понижение на годишна база от 1986, пише „Уолстрийт Джърнъл”.

Цените на земеделската земя през четвъртото тримесечие са останали стабилни, в сравнение с предишното тримесечие, показва проучването на резерва сред банките, кредитиращи сектора. Половината от анкетираните банки, обаче, са посочили, че очакват цените да продължат да падат и през настоящото тримесечие.

На територията на Федералния резерв на Сейнт Луис, която включва части от Илинойс, Арканзас и Кентъки, цените нарастват с 0.8% на годишна база, въпреки по-ниските цени на продукцията и по-слабите приходи тази година.

Повечето банки очакват цените да отчетат понижение през настоящото тримесечие, като отражение на по-слабото търсене на земя и ниските маржове на фермерите.

Докладът показва цялостно забавяне на земеделския сектор в САЩ, както и забавяне в поскъпването на земеделската земя. Цените на реколтата растяха през голяма част от последното десетилетие, заради засушаванията и нарасналото търсене на царевица от производители на етанол и от чуждестранни купувачи, като Китай.

Това доведе до ръстове в цените на земеделската земя, които накараха мнозина да заговорят, че секторът е балонизиран.

Във вторник щатското министерство на земеделието прогнозира, обаче, че нетните доходи на фермерите ще паднат до 73.6 милиарда долара, което е най-ниското ниво от 2009, при 108 милиарда долара през 2014.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »