Юрист: Ограничаването на закупуването на земя противоречи на европравилата

30 април 2014 - 09:58 |   Прочетена (1283) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако говорим за европейската правна уредба, ограничаването на закупуването на земеделска земя от граждани и от юридически лица от други държави-членки противоречи на основни елементи на вътрешния пазар, на основните икономически свободи, които са закрепени в ЕС, на свободата на установяване на физически лица, на свободата на установяване на дружества, на свободното движение на капитали. Това каза в интервю пред Агенция „Фокус” Христо Христев, преподавател по Право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Една държава-членка няма как да бъде член на ЕС и да погазва тези икономически основи на европейската интеграция. За мен лично е смущаващо това, че толкова години след като Българската конституция съществува и се прилага установен режим на земеделските земи, се въвеждат ограничения, включително по отношение на български граждани, които не живеят в България”, посочи Христев.

 „Стои въпросът дали това е допустимо засягане на техни основни права, гарантирани от Българската конституция. Има аргументи, че това не е ограничение, което можем да разглеждаме като оправдано и конституционно съобразно”, обясни той.

Според него е напълно разумно и оправдано президентът да се опита да помогне здравият разум да надделее в Народното събрание.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »