НС отхвърли ветото на президента по промените в Закона за земеделските земи

29 април 2014 - 14:36 |   Прочетена (1394) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Със 127 гласа за, без против и въздържали се Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за земеделските земи. С тях се въвеждаше изискването за пет години уседналост за придобиване правото на собственост върху тях, припомня Дневник.бг. 

За отхвърлянето гласуваха 127 народни представители - 77 от левицата, 28 от ДПС, 20 от "Атака" и двама независими. Депутатите от ГЕРБ осигуриха кворума, но не участваха в гласуването. 

По искане на "Атака" депутатите гласуваха заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР. 

От името на парламентарната група на "Атака" Гален Монев и Десислав Чукулов заявиха, че не са съгласни с мотивите на държавния глава, борят се за защита на българската земя, а ветото е ненужно. 

Светла Бъчварова от БСП подчерта, че България е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателство, което защитава земята като национално богатство. Според нея несъстоятелни са аргументите на президента, според когото така приетите текстове ограничават правата на българските и европейските граждани и могат да доведат до санкции за страната. 

По думите на Бъчварова ограничителната норма за 5 г. уседналост може да засегне само хората, които са придобили наскоро българска гражданство и не са живели тук толкова дълго време. Цените на земята са значително по-ниски и това създава условия да се изкупува на безценица от лица, които не живеят в България, каза депутатът от БСП. 

От становището на земеделската комисия се разбра, че съюзите на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации подкрепят измененията. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »