Върбанов: Земеделците трябва да бъдат насърчавани да се кооперират

31 март 2014 - 15:05 |   Прочетена (1224) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Земеделските производители трябва да бъдат насърчавани да се кооперират, за да обработват земята, а междувременно да се мисли в посока на въвеждане на данък върху пустеещите земи. Това предложи по време на кръгла маса , организирана от БТА за „Проблемите и перспективите пред земеползването в България” Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, съобщиха от асоциацията.

Средствата от този данък могат да влизат в общините за подпомагане на общинските бюджети. Тези собственици, които не се интересуват от земята си, ще бъдат накарани да помислят в посока на арендоване или продажба на земята си.

През миналата година стартираха над 1700 процедури за създаване на земеделски масиви, но въпреки това разпокъсаността на земята остава основен проблем и комасацията става все по-належаща. Според Димитър Греков, министър на земеделието и храните, основен приоритет на държавата е изграждането на единен кадастър и създаването на електронен регистър на земите.

Политиката на управлението на държавния поземлен фонд е за дългосрочно отдаване под аренда на държавните земи, коментира той.

В момента нестопанисваната земя с неизяснена собственост е над 1 милион декара.

Въвеждането на данък за пустеещите земи е начин собствениците да бъдат накарани за помислят в посока на арендоване или продажба на земята си. Актуалните анализи показват, че тенденцията е цената на земята ще продължи да пада, ако липсва комасация и модерни тенденции в земеползването и управлението на земеделски земи, споделиха експерти по време на кръглата маса.

„Липсата на политика за устойчиво ползване на земята е пречка за адекватното усвояване на европейските средства”. Това коментира Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според него, земеделската земя трябва да бъде комасирана, за да може да полза дългосрочно и устойчиво. Това е единственият начин и за изграждане на инфраструктура и предприемане на мерки за хидромелиорации.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »