С до 40% е поскъпнала земята в търновско

14 декември 2011 - 09:10 |   Прочетена (1471) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Увеличение на сделките с ниви във Великотърновска област отчитат за 2011 година земеделските фондове и агенции. По данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) средната цена на обработваемата земя в региона е между 250 и 380 лева за декар, което е над средното национално ниво, посочва великотърновският вестник „Янтра днес“.
Пик на продажбите на ниви в областта през октомври и ноември отчитат от агенцията за недвижими имоти “Форос”. Най-скъпо вървят малките ниви до 7-8 декара в Стражишко и Павликенско, а максимално постигната цена за плодородната обработваема земя от 3-4 категория е била 400 лв. на декар, посочват от “Форос”.
От “Земеделски фонд – Русе”, който също прави сделки в региона, отчитат до 40 % поскъпване през годината на нивите в областта. Най-скъпо се е търгувала земята в района на Полски Тръмбеш като цената е достигнала 500 лева за декар. От останалите земеделски фондове в региона също отчитат раздвижване на пазара и покачване на цената на нивите. Основните купувачи са арендаторите, които реализират бърза възвръщаемост от покупката, коментираха брокерите.
Средно между 28 до 35 лева за декар е рентата, която са взели собствениците за нивите си, сочат данните на БАСЗЗ за областта, което е увеличение с до 20 на сто. Рентите тук са като във Варна, Плевен, Монтана, Русе и Шумен. В Добруджа рентите са рекордни -до 80 лв./дка.
През 2012 г. цената на земята ще расте, въпреки че земеделците ще получават с по 3 лв. на декар по-малко спрямо тази година – европейска субсидия и национално доплащане, прогнозират от земеделските фондове. Според други през тази година е постигнат таванът и пазарът на ниви вече е пренадут.
Предвижда се след 2014 г. в България да има пазар на права, носещи субсидии на площ, които ще могат да се прехвърлят и продават. Това ще стане възможно с влизането в сила на новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз. В момента тази практика се прилага само във Великобритания и Дания. Процесът ще повиши цената на земята и рентата, прогнозират от асоциацията.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »