Земеделската земя – кръгло и пълно с много въздух, що е то?

21 октомври 2011 - 14:32 |   Прочетена (2865) |   Препоръчай (6) |   Коментари (2)

В САЩ, пукането на чийто жилищен балон сложи началото на най-голямата криза в световната икономика за последните 80 години, вече се говори за нов имотен балон. Този при земеделската земя. Благодарение на изключително ниските лихви и на рекордните цени на земеделската продукция интересът към земя там е небивал, което напомпа сериозно цените.

Най-активен в предупрежденията си е Канзаския Федерален резерв, в чийто район на действие са основните земеделски региони на САЩ. Ако погледнем към предупрежденията му, ще видим, че част от доводите за балонизиране са приложими и по отношение на родния пазар със земя, който е от малкото сектори у нас, които отчитат бурни темпове на растеж въпреки кризата. Една от характерните особености на всеки балон е, че той често остава невидим, докато не се пукне. Ето четири неща по които ситуацията в сектора на земеделската земя много прилича на тази при други балони.

  1. 1.      Ръстът в цените

 Няма по-явен признак за балонизирането на един пазар от мощните ръстове в цените. Критериите, които се вземат са десетки – ръста в сектора срещу инфлацията в страната като цяло, ръста в цените спрямо доходите и т.н. В случая сме избрали по-проста мярка. Съпоставка на цените на земеделската земя с тази на жилищата в страна от годините на балона в жилищния пазар у нас. За база при цените на земята вземаме средните цени на които един от най-големите имотни фондове у нас – Адванс Терафонд купува земя (към края на годината). За база на цените на жилищата – средната цена за страната за всяко последно тримесечие по време на бума, по данни от НСИ.

Резултатите – при жилищата:

Q4 2005/Q4 2004 – ръст от 21,57%

Q4 2006/Q4 2005 – ръст от 17,44%

Q4 2007/Q4 2006 – ръст от 34,61%

Q4 2008/Q4 2007 – ръст от 11,71%

Тук балонът се спука и цените поеха надолу, засега без ясен признак за спиране. Да сравним с пазара на земя:

12.2006/12.2005 – ръст от 28,65%

12.2007/12.2006 – ръст от 27,96%

12.2008/12.2007 – ръст от 18,8%

12.2009/12.2008 – спад от 0,01%

12.2010/12.2009 – ръст от 7,8%

09.10/12.2010 – ръст от 26,02%

Както е видно цените в отделните години изобщо не отстъпват на ръстовете в жилищния сектор, а не показват и признаци за укротяване.

  1. 2.      Отричането

При формирането на всеки имотен балон и изобщо на балон при всякакви активи една от най-характерните черти е отричането, че има балон. Основните среди от които идва отричането обикновено са онези при които после са най-големите фалити – банки, брокери, инвестиционни дружества.

При жилищния балон доводите за това, че ръстът ще е вечен бяха всевъзможни – че средните цени у нас са много по-ниски от тези в Европа, че с влизането в ЕС имотите у нас ще растат, защото „така стана на другите места“, че качеството на живота се подобрява, че жилищата са актив, който винаги ще поскъпва  и т.н

При земеделската земя доводите са – „В земеделието ще дойдат инвестиции за милиарди от еврофондове“, „Когато земята се комасира тя ще струва повече“, „цените на суровините растат, а това ще доведе до ръст и в цените на земята“...до патетичния „земята вече не се произвежда“

САЩ, с който започнахме примера, вече преживя през 70-те години бум в цените последван от страхотен срив. И това на фона на факта, че „земята вече не я произвеждат“ и на факта, че всъщност, да, обработваемата земя в света в последните години намалява, а не се увеличава.

Комасирането, което в много землища АДСИЦ-овете по естествен път реализираха също е голям плюс, но то изобщо не е гарант за това, че достигнатите в момента цени на земеделските земи са устойчиви. Паралелно с цената на земята растат и рентите и доходността се запзва атрактивна, но...не беше ли така и при жилищата и наемите.

  1. 3.      Навлизането на случайни играчи

Едно от клишетата по отношение на балона на фондовата борса е „Когато таксиметровият шофьор започне да ти говори за акции – продавай“. Ситуацията е подобна по отношение и на земята, като за първи път много хора, които с десетки години се бяха дистанцирали от пустеещите си земи, започнаха да „инвестират“ в други такива. Извън случайните инвеститори,  от типа „таксиметров шофьор“, обаче в бизнеса със земеделска земя влязоха страшно много компании, чиято основна дейност не е земеделие.

 От най-популярните случаи от последните години ще припомним – инвестициите на банкерите Цветелина Бориславова и Цветан Василев в имотни дружества. Покупката от страна на фабриката за шоколадови изделия Победа на дял в имотното Прайм пропърти. Влизането на познатия с корабостроенето и производството на машини Индустриален холдинг България в едно от най-старите имотни дружества за инвестиция в земя – Еларг. Покупката на вносителя на Пежо София Франс Ауто на земеделския бизнес на Енемона с над 30 000 декара земи. Има и по-дребни покупки на индустриални дружества, но те по-скоро допълват картината. Абсолютно същото се случи при жилищния балон, когато десетки дружества зарязаха основния си бизнес, понякого граден с десетилетия и се хвърлиха на високата възвръщаемост от имоти. Крайният резултат няма нужда от напомняне.

  1. 4.      Безкритичните заглавия

Всеки, който е виждал графика на балонизиран актив вероятно е обърнал внимание на последния етап – почти вертикален растеж на графиката, като във височините от Висша категория на Тур дьо Франс. Обикновено този период е почти безветрен в медийното пространство – където се дава думата на безспорни капацитети, които предричат нови ръстове. Вестници и сайтове възхваляват бума. Нека да пуснем един Google Search.

„Сезонът на големите сделки при чернозема“ (Труд, 8 юни 2011); „Земеделската земя – най-сигурната инвестиция“ (Вестник Марица, 1 януари 2011), „Земеделската земя – магнит на свободните капитали“ (Труд, 10 октомври), „Земята – единственият актив на пазара на имоти, който расте“ (Инвестор.бг – 3 октомври), „Треска за земя, сделките в София с 19% спад“ (Труд, 18 октомври)

И накрая, да не забравим едно от най-любимите си клишета при всеки нов балон – „Този път е различно“

 

 

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

Бро
21 октомври 2011 - 15:31
1
Е това си е класика наистина, на всеки 10 години се минава по подобен път и ВИНАГИ е – „Този път е различно“!
Шоп
21 октомври 2011 - 19:14
2
Балон нема. Земята с десетилетия е била подценен актив у нас. Сега просто компенсира
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »