Земята в САЩ поскъпва с по-високи темпове от жилищата по време на балона

17 октомври 2011 - 11:58 |   Прочетена (1398) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Когато регулаторите дошли да разпитват за рисковете пред заемите в Bank of Newman Grove, в Нюман Гроув, Небраска, Джефри Л.Герхарт, президент на банката с активи за 35 милиона долара, бил готов за стрес-тестове, с които да покаже как портфолиото на институцията му ще се справи при спад от 25% в цените на земеделската земя. Или с 50%. Или дори със 75%.

„Надявам се нещата да не отидат по дяволите, но това ми позволи да погледна най-лошите възможни сценарии“ – коментира Герхарт, който е четвърто поколение банкер в това градче от 800 души, намиращо се на два часа път на запад от Омаха, в сърцето на царевичния и соевия пояси на САЩ. Той започнал стрес-тестовете по препоръка на Банката на Федералния резерв на Канзас сити.

През второто тримесечие цените на земеделската земя бяха с 30% по-високи в Небраска спрямо година по-рано, според проучване на Банката на Федералния резерв на Канзас сити, благодарение на високите цени на реколтата, силните приходи за фермерите и рекордно ниските лихви.

Тези ръстове накараха икономиста от университета в Йейл Робърт Дж. Шилър да каже миналия март, че за него земеделската земя е „скритият фаворит за големия балон на следващото десетилетие“

Предупреждението на Шилър накара Федералния резерв да е с повишено внимание, ако съдим по интервюта с регулатори, икономисти от Фед и политици. Прогнозата на Шилър за балон на жилищния пазар в книгата му от 2005 година „Ирационално изобилие“ се оказа прецизна. Регулаторите пропуснаха рисковете при жилищния и търговския имотни сектори, които доведоха до събпрайм кризата. Така че анкетьорите от регионалните банки на Федералния резерв и от Федералната корпорация по депозитно застраховане наблюдават внимателно кредитните стандарти, документацията по заемите и управлението на риска при 2144 банки за земеделски кредити в страната.

Регулаторите подчертават рисковете в серия от сесии. Администрацията за земеделско кредитиране проведе кръгла маса през февруари. Федералната корпорация по депозитно застраховане спонсорира симпозиум „Не залагайте фермата“ през март. През юли Канзаския Фед организира конференция „Разпознаването на рисковете в глобалното земеделие“. На нея имаше представители от Федералната корпорация по депозитно застраховане, министерството на земеделието на САЩ, Farmer Mac (която функционира като Freddie Mac), Службата на валутния надзор, Администрацията за земеделско кредитиране, Минеаполиския Фед, както и Чикагския и Далаския Фед. Групата разиска въпроси от типа – какво ще стане, ако цените на реколтата паднат наполовина, ако правителствените субсидии за етанол и земеделие изчезнат, или ако цените на имотите се сринат с над 30%.

„Това съвсем не значи, че ние мислим, че това ще е най-вероятният изход“ – коментира водещият земеделски икономист на Канзаския Фед Джейсън Хендерсън – „Това е дискусия за черните лебеди и дебелите опашки – събития с много малка вероятност, които хващат хората неподготвени“

Бежовата книга на Фед, съдържаща проучване на икономическите условия, която бе публикувана на 7 септември, отчита, че „цените на земята продължиха да растат в няколко района, дори въпреки това, че тежките метеорологични условия през лятото повлияха негативно на земеделската дейност“

Канзаският Фед отчете, че цените са с 20% по-високи отпреди година. Чикагският отчете повишение в неговата зона на контрол от 17%, което е най-високият ръст от 1970-те. Ненапояваната земя в областта на управление на Минеаполиския Фед пък поскъпва с 22% на годишна база

В пика на имотния балон в жилищия сектор цените на жилищата растяха средно с по 17% на годишна база във водещите 20 имотни пазара в САЩ, показват данни на индекса .S&P/Case-Shiller.

Опитните банкери виждат тревожно подобие с бума при земеделската земя, както коментира бившият президент на Канзаския Фед Томас Хьониг пред сенатската комисия по земеделие в началото на тази година. Големият страх на Хьониг бе, че тези дисбаланси при цените на активите „ще застигнат земеделието и щатската икономика, като цяло, и ще я изненадат отново“

През 70-те години цените на земеделската земя отчетоха ръстове, като през 1976 поскъпнаха с цели 28%. В началото на 80-те балонът се пукна и цените на земята се сринаха. Спомените за 70-те години накараха много регулатори и банкери дълго време да са доста предпазливи, припомня Дейвид Оупедал, икономист от Чикагския Фед.

На моменти банкерите намират, че регулаторите са твърде крайни в предпазливостта си, коментира Джон Бланчфийлд, който управлява центъра за земеделско и селско банкиране в Асоциацията на американските банкери.

„Федералната корпорация по депозитно застраховане е убедена, че има балон, а те не искат да пропуснат и да не видят балона за нищо на света“ – коментира той. Регулаторите ги е страх за концентрацията на банките на земеделски заеми, добавя той.

„Как се предполага, че трябва да отговорят банкерите на това? На 800 километра във всяка посока от банките им има царевични полета“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »