Рентите на земеделската земя в търновско – в топ 3 на най-поскъпналите

23 август 2011 - 09:36 |   Прочетена (1849) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Великотърновска област заедно със Стара Загора и Пазарджик са в Топ 3 по ръст на рентите, които кооперациите и арендаторите плащат на собствениците, чиито ниви обработват, пиме вестник Янтра днес. Данните са на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
За миналата стопанска година рентата във Великотърновска област е била средно между 18 и 22 лева, а сега е 28-35 лева.

Голямата конкуренция между земеделските производители води до рязък скок на рентите във Велико Търново. Местните арендатори търсят разрастване, а и плевенските фермери гледат с интерес към болярската област, обясняват скока в рентите от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
Най-високи ренти за миналата година бяха платени в Карайсен, съобщи Дойка Петрова, председател на Областния съюз на земеделските кооперации.

За едногодишните договори за отдаване на земеделск а земя хората са получили по 33 лв./дка, а при петгодишните – по 35 лв./дка.

В Батак рентата е била 30 лв./дка, а добивът на пшеница от години е рекорден от над 500 килограма от декар, каза Петрова.

В Свищовско рентите също са около 30 лева.
Най-малко за наетата земя плаща арендаторът Младен Милков – по 15 лева на декар за плодородните ниви трета категория, и земеделската кооперация в Първомайци, където обработваемата земя е с отлични качества.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »