България е в златната среда по ръст на цените на жилищата

16 септември 2015 - 09:00 |   Прочетена (10331) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Европа отлепи от дъното, като регионът в света с най-слаб ръст на цените на жилищата, личи от последния анализ на консултантската компания Knight Frank.

Средно цените на континента са се повишили с 2.8% на годишна база, като Турция, Естония, Ирландия и Люксембург регистрират двуцифрен ръст.

След като Китай измести Гърция като основен повод за загриженост за световната икономика, развиващите се пазари изглеждат все по-анемични. Лидер в класацията на консултанта по най-силен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на годината е Хонконг. България заема 35-о място в проучването, в което влизат общо 56 държави. Според доклада 27% от всички разглеждани страни са отбелязали годишен спад на цените, а през 2011 г. това са били 44% от пазарите. 

Най-голямо поскъпване - над 20% за второто тримесечие на годишна база, е имало в Хонконг. Повишената ликвидност и приходите от богатите инвеститори от Китай са допринесли за над 8700 продадени нови жилища през първата половина на 2015 г. Второто място в подреждането е за Турция с ръст от 18.5%, следвана от Естония, където цените са се повишили с 13.4%. В България покачването е било 2.2%. Това нарежда страната в групата на държави като Белгия, Литва, Швейцария и Русия, които според Knight Frank имат сходни показатели. В световен мащаб цените на жилищата отбелязват най-слабия ръст за последните четири години през второто тримесечие на тази година.

В Дубай са паднали с 12.2% за година, което нарежда страната на последно място в класацията заедно с Украйна, Кипър, Гърция и Китай. Пазарите на жилища в Китай и САЩ, които заедно съставляват около 33% от световния брутен вътрешен продукт, показват разнопосочни тенденции. От началото на 2014 г. цените в Китай са се понижили средно с 6.2%, докато средната цена на жилищен имот в САЩ се е повишила със 7.6% спрямо същия период на миналата година.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »