Първи признаци за възстановяване на китайския жилищен пазар

18 май 2015 - 12:32 |   Прочетена (7097) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Появяват се признаци за оптимизъм за китайския имотен сектор, след като цените на новите жилища в най-големите градове, като Шънджън и Шанхай, отбелязаха скромно възстановяване през април.

Цените на новите жилища в Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу отбелязаха повишение от съответно 0.7%, 0.6%, 1.8% и 0.4%, спрямо април на предходната година, съобщи националното статистическо бюро на страната.

„Първоразредните градове са предвестник за това, което ще се случи в цялата страна, така че щом цените растат на месечна база в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, това е потвърждение, че вълната се обръща”, коментира Дариус Ковалчик, старши икономист на Credit Agricole.

„Ще отнеме няколко месеца, преди да започнем да виждаме повишения и при другите градове, но можем да сме сигурни, че ще се случи” – коментира той.

Като цяло, цените в най-големите 70 града на Китай остават без промяна спрямо март, но стабилността се е върнала на пазара, благодарение на мерките на правителството и централната банка за подкрепа на търсенето, включително трите понижения на лихвата за последните 6 месеца.

Цените все още не отчитат пълно възстановяване на годишна база, обаче, като са с 6.1% по-ниски на национално ниво, спрямо април 2014.

Въпреки това, първите „зелени пъпки” се появяват на имотния пазар, а с това, според анализаторите, е преодоляна и заплахата, която забавянето на сектора прехвърляше и върху цялостната икономика.

Имотният сектор на Китай е внимателно наблюдаван от икономистите, тъй като носи 15% от БВП на страната. Много анализатори, обаче, предупреждават, че потенциалното презастрояване може да предизвика вълна от фалити на строители.

„Нивото на опасността към момента е по-ниско, спрямо няколко месеца назад”, коментира Ковалчик – „Риск, обаче, има тъй като на пазара има много непродадени жилища”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »