Фалитът на китайската строителна компания Kaisa не е симптоматичен, твърдят експерти

21 април 2015 - 09:44 |   Прочетена (6776) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки че фалитът от вчера на китайска строителна компания по емисия облигации предизвика страхове, като възможен предвестник на още проблеми, анализаторите побързаха да успокоят пазара, коментирайки, че случаят по-скоро е „сапунена опера с различен сценарий”.

„Случаят се разви малко нестандартно”, коментира Стив Уонг, главен икономист за Китай на Reorient Financial, описвайки го като „уникален” и „непредвидим”.

Строителната компания фалира вчера по деноминираните в долари облигации, с изтичането на 30-дневния гратисен период, в който трябваше да направи купонно плащане за около 52 милиона долара по две от гарантираните си емисии.

Проблемът е поредният за компанията, като серията от беди започна миналата година, когато местните власти блокираха продажбите на някои от имотите й.

Ограничението вероятно е свързано с разследването за корупция срещу бившият шеф на сигурността от Шънджън Цзян Дзуню, според Блумбърг.

По-рано тази година по-големият конкурент Sunac China предложи да купи 49.3% от акциите на Kaisa за около 587 милиона долара, от братята Куок, но според статии в китайските медии миналия месец мениджъри на Sunac не са били допуснати до офисите на Kaisa. Това е развитие, което вероятно показва, че компанията предпочита фалит, пред това да бъде купена.

„Sunac дават индикации, че не са склонни да чакат вечно”, казва Кристъфър Йеп, директор за корпоративните рейтинги в Standard & Poor's, която понижи този на Kaisa до D, индикация за фалит по задължения на дружеството. Сделката зависеше и от това дали Kaisa може да разреши проблемите си с кредиторите.

„Ако Sunac си тръгнат, това ще е доста негативна дългосрочна перспектива за Kaisa” – казва той.

Сагата на Kaisa е под прожекторите, тъй като много анализатори смятат имотния сектор, който формира 15% от БВП на Китай, за прегрял и изложен на значима опасност от фалити.

Въпреки че корпоративните фалити в Китай са рядкост, се смята, че Пекин е на път да промени политиката си и да спре да спасява закъсали фирми, особено частни.

Не е ясно, обаче, дали мъките на Kaisa са симптоматични за сектора.

„Не сме свидетели на подобни проблеми при други комапнии”, казва Йеп, отбелязвайки, че китайските власти така и не дават подробности защо са забранени продажбите на определени имоти от компанията.

„Очакваме още фалити в имотния сектор тази година, но те се дължат повече на отслабването на фундаментите в сектора, а не на подобна съдба”, -казва той.

Уонг от Reorient също не вярва, че фалитът на Kaisa е индикация за потенциално „взривяване” на сектора или дори за типичното развитие при опитите за придобивания на закъсали компании.

„Не смятам, че тази сделка е добър пример за това, което се случва в жилищния сектор в Китай, от гледна точка на сливания и придобивания. Що се касае до фалита, очевидно правителството го позволява. Просто нещата се развиват малко повече като сапунена опера, отколкото се очакваше.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »