Централната банка и кабинетът в Нова Зеландия спорят относно имотния пазар

16 април 2015 - 13:16 |   Прочетена (7467) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нарастване на предлагането е единственият начин да се охлади нагорещеният до червено имотен пазар на Нова Зеландия, заяви вицепремиерът на страната, игнорирайки призивите на централната банка за въвеждане на данък върху капиталовите печалби.

Имотните пазари в основните градове на Нова Зеландия отчитат стабилни повишения, което носи страхове от рязка корекция. През март обемите на продажбите се покачиха до осемгодишен връх, а медианната цена в Оукланд нарасна с 13% на годишна база, при среден темп от 8% за страната.

Нова Зеландия е една от малкото развити икономики, при които през последните 45 години нямаше рязка корекция в цените на имотния пазар.

Статистическите данни доведоха до необичайно рязко предупреждение от централната банка на страната - Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). В реч вчера гуверньорът й Грант Спенсър заяви, че „би искал да види свежи намерения за вероятни политически мерки по справянето с проблема с данъчните облекчения за жилищния сектор, особено по отношение на инвеститорите в жилищния сектор”.

Това е директен намек за въвеждането на данък капиталова печалба при продажбата на инвестиционни имоти.

Вицепремиерът и финансов министър Бил Инглиш, обаче, коментира днес, че счита, че повишаването на предлагането на жилища е най-добрият начин за справяне с проблема.

„Просто се нуждаем от повече жилища, за да се справим с притока на мигранти и позитивното отношение на много новозеландски домакинства, предвид рекордно ниските лихви”, коментира той, добавяйки, че правителството преминава през дълготраен, преднамерен и сложен процес на подобряване на предлагането.

RBNZ, обаче вярва, че решенията само при предлагането едва ли ще дадат бърз резултат, отбелязвайки, че дори с постепенно увеличаване на предлагането, ще са нужни години за да се реши проблема с дефицита.

Изчакването толкова продължително време носи сериозни рискове, казва централната банка.

„Нарастващата инфлация в цените на жилищата, особено в Оукланд, представлява риск за финансовата и икономическата стабилност. Колкото по-дълго съществува прекомерният дефицит, толкова повече цените ще се придвижат отвъд фундаментите им и толкова по-голяма възможност има за проблематична корекция”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »