Цените на имотите в Австралия ще са под натиск от лошата демография, сочи Goldman

15 април 2015 - 10:17 |   Прочетена (6730) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на имотите в Австралия изглеждаха балонизирани за известно време, но вероятно са на път да „ударят стена”, заради комбинацията от по-слаба раждаемост, висока смъртност и слаба миграция, пишат от Goldman Sachs.

„Изчисляваме, че населението на Австралия ще е вероятно с 260 000 души по-слабо в края на 2015, с 410 хиляди до края на 2016 и с 530 хиляди души по-малко до края на 2017” – се посочва в анализа на Goldman от днес.

„Променяме изчислението си за търсенето на жилища от дефицит от 140 000 към края на 2017 година до излишък от 75 000 в края на въпросната година.”

Това е рязък обрат в събитията. Цените в страната нараснаха с 23% през последните две и половина години, като прогнозите са да нараснат с още 8% тази година, благодарение на търсенето на инвестиционни имоти от китайските купувачи, изчисляваше HSBC през февруари.

Въпреки че растежът на населението на страната през последното десетилетие бе един от най-скоростните в развитите държави, това се променя, сочат от Goldman.

Забавящият се ръст в доходите и повишаването на възрастта, на която жените раждат, доведе до спад в раждаемостта с 3%, след подема в периода 2005-2008.

Освен това, „Австралия става по-възрастна, по-дебела и по-забравяща” – сочат от щатската банка.

Населението над 65-годишна възраст ще превиши 20% от общото население до 2025, а деменцията и Алцхаймер ще са основните причини за смъртността сред австралийците през идното десетилетие.

„Темпът на растеж при смъртността бързо ще се удвои спрямо настоящите нива през идното десетилетие, тъй като самият брой на хората, които се преместват в тази възрастова група нараства...”

Освен това, според банката повечето проекции не вземат предвид факта, че австралийците са с по-високо наднормено тегло и затлъстялост от средната стойност за Г-7.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »