Китай няма да спре със стимулирането на имотния сектор и икономиката: Анализатори

31 март 2015 - 10:24 |   Прочетена (6614) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Последните опити на Китай да окаже подкрепа на отслабващия си имотен пазар не са достатъчни, твърдят анализатори, отбелязвайки, че серия от понижения на основната лихва биха били единствената спасителна мярка в тази насока.

„Напълно съм сигурен, че ще видим допълнително понижение на лихвите и още доста стимулативни мерки, вероятно под формата на понижаване на задължителните резерви на банките, в идните месеци”, коменитра старши портфолио мениджърът в Macquarie Asset Management Сам Льо Кому – „Смятам, че хората подценяват степента на ликвидност, която ще бъде вкарана на пазара и бройката на пониженията на лихвата”.

Купувачите на жилища в Китай получиха подкрепа вчера, след като властите понижиха прага за самоучастието при покупката на второ жилище до 40%, от досегашните 60% и отмениха бизнес данъка за препродажбата на имоти.

Мерките идват след редица други опити на Пекин да съживи икономиката, като двете понижения на основната лихва от ноември насам и понижението на изискуемите резерви на банките. Според много анализатори това не е достатъчно и те очакват допълнителни действия.

„Китай все още се нуждае от допълнителна, повсеместна политика на разхлабване”, коментира икономическият екип на Nomura днес. От Nomura прогнозират „допълнително разхлабване на политиката, с още три понижения на лихвата и още три понижения на изискуемите резерви, до края на 2015.”

От Nomura, обаче, вярват, че вчерашният ход „ще доведе до стабилизиране на темпа на корекция на имотния пазар през второто полугодие.”

Вчерашното решение на централната банка идва в условията на засилващи се страхове, че икономиката се забавя.

Китай постави за 2015 година цел за растеж от „около 7%”, най-ниската цел от 11 години, след като миналата година растежът бе най-слабият за послединте 24 години.

Жилищният сектор формира 15% от китайската икономика, а последните данни показват, че растежът в сектора продължава да се забавя.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »