Китайците спряха да посещават Хонконг и наемите стават непосилни за търговците

30 март 2015 - 10:49 |   Прочетена (7168) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Спадът в бройката на китайските туристи води до падане на наемите на магазините в Хонконг, като празните магазини растат точно в онзи район, който преди три години задмина Пето авеню на Ню Йорк и се превърна в най-скъпия световен търговски район, предава Ройтерс.

Изплашени от месеци на напрежение и про-демократични протести от другата страна на границата, китайците, посещаващи Хонконг са паднали с 80% този месец, нанасяйки удар по търговците, които градяха бизнеса си именно върху теорията, че търсенето от страна на китайските туристи няма насищане.

Кампанията на китайското правителство срещу щедрите разходи на администрацията, чийто край на се вижда, също е причина да кара китайските туристи да пазаруват по-далеч от дома, а спадът на йената и на вона определено правят Япония и Корея доста по-привлекателни дестинации.

Това допълнително помрачи привлекателността на Козуей Бей в Хонконг, където наемът на 46 кв.м търговска площ, или колкото една класна стая, може да ви излезе 500 000 хонгонгски (64 000 щатски) долара на месец.

„Ако не намалят наема, напускам” – казва директор на верига за потребителски стоки, която има магазин в Козуей Бей. Приходите са се сринали с 30% през последната година, а за въпросния период бройката на туристите е паднала наполовина, разказва той.

„Не можем да понесем разходите”, добавя той, отказвайки да се представи, защото не иска да става ясно финансовото състояние на компанията му.

Продажбите на дребно в Хонконг през януари паднаха до най-ниското им ниво от 2003, фактор, който според имотните брокери е накарал много търговци да предоговорят наемите си, или просто да се преместят.

Спадът в продажбите съвпада и с намеренията на няколко от веригите за луксозни стоки, като Chanel и Cartier,  да намалят цените си в Азия.

„Бизнесите им не се справят така добре, така че решиха да предадат ключовете на собствениците на имотите”, казва Том Гафни от имотния брокер Jones Lang LaSalle.

Според друга имотна компания, Savills, наемите на премийни магазини са паднали с 8.5% през 2014, заради спада на бройката на китайските туристи.

Тази година, една от веригите за луксозни стоки е успяла да договори 15% намаление на наема й в Козуей Бей, коментират от брокера.

Тази почти кризисна ситуация кара мнозина да се адаптират.

Пол Танг, собственик на мъничко магазинче, в което се продава разнороден микс от продукти, от забранени в Китай книги до така търсеното от китайците адаптирано мляко от чуждестранин производители, отчита 25% спад в продажбите.

Това го е накарало да изпраща по куриер стоките в Китай.

„Няма полза да си стоя в магазина и да плача”, казва той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »