Картината на жилищния пазар в Китай рязко се влоши

19 март 2015 - 10:52 |   Прочетена (7011) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайският имотен сектор продължи да пропада с нарастващ темп през февруари, карайки анализаторите да смятат, че държавата ще се намеси за да спаси сектора за пореден път.

От 70 големи града в страната, при 66 цените на новите жилища падат през февруари. През януари цените падаха в 64 от въпросните градове, показват данни на Националното статистическо бюро.

При старите жилища през февруари е налице спад в 61 града, което е същата бройка като и през предходния месец. Големите градове, които регистрират ръст в цените обаче са само 5, при 6 през януари.

Освен че цените падат, има и видим спад в обемите на продажбите, от близо 100 000 жилища.

„Продължилият една седмица празничен период около китайската Нова година е в основата на анемичния обем на продажбите”, казва старши статистикът на бюрото Лю Цзянвей.

Анализаторите очакват известно възстановяване на китайския имотен пазар през март, защото това е традиционния „златен сезон” за покупка на жилище, а освен това правителството може да излезе с мерки за подкрепа на сектора, който е от критично значение за китайската икономика, която и без това забавя видимо темпа си.

В неделя премиерът Ли Къцян заяви, че се надява на „стабилно и здраво развитие на имотния пазар.”

„Ще окуражим хората да купуват жилища за лично ползване или като второ жилище”, заяви Ли в пресконференцията в края на годишната парламентарна сесия, без да уточнява какви действия ще предприеме правителството.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »