Цените на жилищата в Обединеното кралство падат с 0.1%

02 март 2015 - 11:43 |   Прочетена (1420) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на жилищата в Обединеното кралство падат с 0.1% през февруари, според последните данни на Nationwide. Годишният темп на инфлация в цените на жилищата пада за шести пореден месец, като се понижава до 5.7%, сочат от Nationwide, добавяйки, че това е повече от половина под темпа от 11.8% от юни 2014 и е най-ниското ниво от 16 месеца.

Средната цена на жилище в кралството пада до 187 964 лири, от пиковата стойност от 189 306 лири достигната през август.

Цифрите на Nationwide са базирани на заемите за покупка на жилища, които са одобрени от групата през месеца и са първата статистика за цените за февруари. Те обаче са в унисон с другите индикатори, които показват спадащ интерес от купувачите и промяна в настроенията, спрямо година по-рано, когато цените в Лондон и югоизточна Англия не спираха да растат.

Последният доклад на Кралския институт на лицензираните оценители показва, че едва 2% от оценителите очакват цените да поскъпнат през идните три месеца, което е най-ниската пропорция от май 2013.

Главният икономист на Nationwide, Робърт Гарднър, коментира, че цялостната икономическа картина подкрепя по-значима активност на имотния пазар.

„Лихвите по ипотеките остават близо до рекордни дъна, а потребителското доверие остава силно, благодарение на стабилното подобрение на условията на трудовия пазар”.

„Нивото на безработица продължава да пада, а растежът на печалбите се повишава. Има малък ръст в бройката на одобрените ипотеки за покупка на жилища през декември, от 2% до 63 000, но е рано да се каже дали това ще е повратна точка в активността на пазара”.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »