Руснаците не могат да се справят с издръжката на финландските си жилища

08 февруари 2015 - 16:52 |   Прочетена (1109) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Десетки жилищни кооперативи в Югоизточна Финландия изискват от руските собственици на апартаменти да изплатят жилищно-комуналните си разходи, съобщава сайтът YLE.

Неплатените сметки за комунални услуги се превръщат в допълнително бреме за кооперативите. Често те взимат съвместен кредит, за да извършат ремонт, например, като той се погасява в последствие от вноските на съсобствениците.

При положение, че един от собствениците на жилище не плаща, обаче, тежестта за връщането на кредита пада върху останалите.

Някои от жилищните кооперативи вече разглеждат възможността за изземване на апартаментите, заради неплащането на задълженията, а към някои от собствениците вече е отправено предупреждение.

Подобни проблеми нямаше до есента на 2014.

Сега обаче тези проблеми се увеличават, като с много от руските собственици на имоти свързването се оказва трудно, въпреки че продължават да пребивават във Финландия.

„Всичко започна миналата есен. След Нова година се оказахме в такава ситуация, при която на управата на жилищните кооперативи й се наложи да приема мерки за покриване на дълговете”, коментира председателят на общността на домоуправителите в Южна Карелия Мери Килюнен.

Още от май тази година специализираните имотни издания предупреждаваха, че интересът на руснаците към финландски жилища рядко спада. През юни пък започнаха първите индикации, че руските собственици на финландски имоти се опитват всячески да се избавят от тях, заради отслабването на рублата, икономическите санкции над Русия и утежняването на условията по кредитите.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »