Гърция търси 400 милиона евро от секюритизацията на имоти

13 октомври 2014 - 12:52 |   Прочетена (1026) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гръцкият фонд, натоварен с продажбата на държавните активи, ще се опита да набере 400 милиона евро от секюритизацията на недвижими имоти, в ход насочен към привличането на инвестиции в затрупаната от дългове балканска страна.

Hellenic Republic Asset Development Fund ще продаде акции от компанията, която има около 300 имота, включително парцели за строителство, коментира Андреас Тапранцис, изпълнителен директор на фонда. Впоследствие компанията ще пласира дълг, гарантиран с имотите.

„Транзакцията е важна за инвестиционния климат в Гърция и за обществото, не само заради непосредствената възвръщаемост, която ще донесе, но и защото ще вкара много пари в реалната икономика на Гърция”, казва той.

Приватизационният фонд разчита на възобновения инвеститорски интерес към Гърция, която се опитва да излезе от шестгодишната икономическа криза. Атина се върна на облигационните пазари през април, след четиригодишно „изгнание”.

Фондът реализира сделки с имоти за 1.9 милиарда евро през последната година.

Свободните сгради са една трета от продаваните от фонда имоти. Друга една трета са имоти отдадени под наем и носещи доходност, коментира Тапранцис.

Останалата част е предимно парцели за строителство.

„Идеята е да се създаде структура, която да привлича разнобразие от институционални инвеститори в Гърция, от компании за дялови инвестиции до хедж фондове”, казва той. „Това, също така, е безопасен начин за инвеститорите да инвестират в имотни проекти”.

Фондът проведе две роудшоута в Лондон и отчита силен интерес от инвеститорите, коментира Тапранцис. Ако проектът се окаже успешен, фондът ще се опита да повтори транзакцията с нови 1000 имота, които ще бъдат секюритизирани.

„Отваря се „инвестиционен прозорец” в Гърция, предвид това, че пазари, като Лондон, са надценени”, коментира Пол Гомопулос, управителен директор на Hines, който наскоро се премести от Атина в Лондон, където да проучва инвестиционните възможности.

„Страната е на радара на инвеститорите, а това не се виждаше преди шест години”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »