Цените на новите жилища в Китай падат за трети пореден месец

18 август 2014 - 09:49 |   Прочетена (1359) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на новите жилища в Китай падат през юли за трети пореден месец, показват изчисления на Ройтерс, базирани на официалната статистика.

Цените на национално ниво падат средно с 0.9% през месеца, при спад от 0.5% през юни. На годишна база цените растат с 2.5%, при ръст от 4.2% през юни.

Австралийският долар, който е традиционно чувствителен към статистическите данни, идващи от Китай, се понижи до 0.9310 щатски долара.

Цените в Пекин бележат първия си месечен спад за тази година, като очевидно наложените от правителството ограничения са намалили мощта на неспирното поскъпване, което се наблюдаваше.

След като достигаха впечатляващи ръстове през последните години, цените се охлаждат. Това създава опасения, че може да видим драматична корекция на китайския имотен пазар, която да доведе до твърдо приземяване на сектора, който допринася с 15% за БВП на страната.

Пекин излезе със селективни мерки за избягване на твърдото приземяване, като окуражава банките да кредитират хората с по-ниски доходи и купувачите на първо жилище.

„Това, което виждаме в последните 12 до 18 месеца са политики насочени към справяне с имотния балон и тези политики всъщност работят. Виждаме в последните 6 месеца, че цените на имотите падат, обемите на продажбите паднаха с 8 до 10%, а сега започваме да виждаме отпадане на част от ограниченията”, коментира Питър Чърчхауз, писател и издател на доклада „Твърдите активи в Азия”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »