Франсоа Оланд предизвика бум... на португалския имотен пазар

24 юли 2014 - 21:27 |   Прочетена (888) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Имотният агент от Лисабон Пауло Силва казва, че португалският имотен пазар трябва да е благодарен на един французин... Франсоа Оланд.

„Данъците на френския президент карат мнозина да бягат от страната”, казва Силва, който ръководи имотната агенция Aguirre Newman, „Много от тези богати французи идват в Португалия, за да се възползват от серията от данъчни облекчения, които са по-добри от тези в други страни”.

Увеличенията на данъците във Франция през последните три години и фискалните облекчения, които Португалия прави, карат богати французи да търсят жилища в обгърнатата от Атлантическия океан страна.

И въпреки че слънцето, морето и пясъците на Португалия отдавна привличат имотните инвеститори, сега французите са тези, които изпреварват британците, които традиционно са най-голямата чужда група купувачи на жилища на местния пазар.

Sotheby’s International Realty отчитат стотици френски купувачи на луксозни португалски жилища, разказва управителният директор на компанията за Португалия Густаво Соареш.

„Французите бяха най-голямата чуждестранна група за нас за първите 6 месеца, следвани от бразилци и британци”, казва Соареш.

Данъчните облекчения, които Португалия предлага на чужденците се оказаха изключително важни в привличането на френските купувачи, сочи той.

Цените на жилищата в страната поскъпнаха с 4% през първото тримесечие, спрямо година по-рано, най-големият ръст от 2010, отчете на 1 юли Националният статистически институт.

Нуно Дурау, директор на имотната компания Fine & Country, разказва подобна история.

След като не е продал нито едно жилище на французин за повече от десетилетие, той е финализирал пет сделки за над 1 милион евро всяка с имотни инвеститори от тази страна тази година.

„Французите най-накрая идват в Португалия. Те харесват страната ни, но харесват данъчния ни режим даже повече”.

По силата на една от програмите на португалското правителство, например, чуждестранни пенсионери, които идват да живеят в страната, имат право на бъдат освободени от данъци върху пенсиите, стига те да са от чуждестранен източник.

Оланд, първият президент-социалист във Франция, след като мандатът на Франсоа Митеран приключи през 1995, увеличи данъчното бреме в страната на няколко стъпки, като то значително се утежни спрямо и без това нелекия режим при Саркози, като в момента страната има най-високото данъчно бреме в еврозоната.

Една от първите стъпки на Оланд, след идването му на власт през май 2012, бе да наложи 75-процентова данъчна ставка върху годишните доходи над 1 милион и да повиши данъка върху капиталовата печалба.

Френската кинозвезда Жерар Депардийо бе между първите известни обществени фигури в страната, които избягаха от данъчния режим на Оланд, като се премести в Белгия. По-късно той получи руско гражданство.

Френският имотен инвеститор Жофроа Морено е също сред хората, които избягаха от високите данъци на Оланд, като се установи в Лисабон и в момента продава имоти на други французи.

35-годишният инвеститор бе на имотно изложение в Париж през май на което рекламираше апартаменти в пет сгради в португалската столица, които е реновирал.

„Имам много познати французи, които ми звънят за имоти в Португалия. Французите, особено тези с пари, се опитват да избягат от агресивната фискална политика на Оланд и да се възползват от щедрите облекчения на Португалия”.

Французите, заедно с британците и китайците, са имали над 50-процентов дял от 3500 имотни сделки, реализирани от чужденци през първото тримесечие, показват данни на асоциацията на португалските имотни агенти.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »