Китайци и руснаци последваха Сорос и Гейтс на испанския имотен пазар

28 май 2014 - 10:35 |   Прочетена (768) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Азиатските купувачи се присъединиха към ред високопрофилни инвеститори, надявайки се да открият изгодни „удари” на испанския имотен пазар, като има истински бум на китайски купувачи, надяващи се да намерят мястото си под европейското слънце.

Между януари и март покупките на къщи в Испания са били общо 83 022, според официални данни на правителството обявени по-рано този месец. Спрямо предишното тримесечие, това е ръст от 14%. Цените все още са на нивата от средата на 2003, но последните данни сигнализират промяна в тази тенденция.

Покупките от чужденци през първото тримесечие са били 12% от всички покупки. Европейците продължават да са гръбнакът на тези сделки, но според експерти от индустрията, растежът в бройката на китайските купувачи също носи подкрепа за сектора.

„През 2013 най-големият ръст при запитванията за имоти дойде от пазарите от Далечния изток”, казва Джейсън Хам, директор на бизнес развитието на базираната в Испания имотна компания Lucas Fox.

Китайците са привлечени най-вече от Барселона и Мадрид, както и от курортния град Марбея, заради „голф игрищата и добрите, евтини (имотни) сделки”.

Хам, който пътува до Китай, за да се среща с потенциални купувачи, коментира, че те като цяло се интересуват от апартаменти в градските центрове, близо до луксозни търговски центрове и до добри международни летища и удобства.

Хедж фонд милиардери, като Джордж Сорос и Джон Поулсън, също направиха сделки, като купиха големи дялове в испански имотни фирми. Бил Гейтс, който също може да се похвали с доста успешно портфолио от акции, купи дял от испанската инфраструктурна компания FCC.

"Това създаде доста по-голяма увереност на инвеститорите, особено в търговски сектор”, коментира Хам.

„Последните 12 месеца бяха повратни за испанския имотен пазар. Доверието се върна, а заедно с него и голяма бройка чуждестранни инвеститори, примамени от исторически ниските цени на някои от най-желаните места в Испания”.

Хесус Гонсалес Мас е адвокат и директор в барселонската централа на Sotheby's International Realty. Той отбелязва, че е налице бум в търсенето, от високопрофилни азиатски инвеститори в последните месеци, търсещи хотели и големи инвестиции в нови проекти.

„Има големи идеи, които се обсъждат, а градът има страхотен потенциал за нови проекти”, коментира той. Китайците и руснаците са двете основни групи инвеститори, които посещават офиса му в Барселона, признава Мас.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »