Нова скандална сделка със земя край Бяла

05 април 2014 - 09:39 |   Прочетена (1244) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

За още една скандална сделка със земи на брега на морето в Бяла сигнализираха потърпевши собственици на имоти там. Става дума за заменка на Министерството на отбраната на имот от 40 декара за 30 апартамента в крайните квартали на Варна, Пловдив, Плевен, Казанлък и София, съобщава БНТ.

Години наред собствениците на земи в границите на бившето военно поделение в Бяла водят дела, за да си ги върнат. Имотите са на брега на морето. Поземлената комисия отказва да им ги даде с мотив, че земите са в рамките на военен обект. През 2001-ва поделението е закрито. 4 години по-късно статутът на земята вече е частна държавна собственост. Това означава, че собствениците могат да си върнат имотите.

През 2007-а обаче тогавашният управител на Варненска област Петър Кандиларов подписва договора за замяна на 40 декара край морето срещу 30 апартамента в 5 града. От Община Бяла издават документ, че към имотите няма реституционни претенции, а собствениците са обезщетени с компенсаторни бонове. Хората обаче твърдят, че не са ги получили и не искат да бъдат компенсирани по този начин.

„Ние такъв компенсаторен бон не сме получавали отникъде нито аз, нито моите родители", завява Стефан Суков - наследник на земя.

Сделката е сключена, въпреки че адвокатът на 4-ма от собствениците уведомява областния управител, че за имотите се водят съдебни дела.

„Наследниците на онези, на които са били отнети земите, виждат собствената си земя, но не могат да я получат, защото срещу тях са изправени държавата, държавни учреждения и може би някакви частни интереси", коментира адвокат Доля Пчелинска.

Апетитният имот е оценен на по-малко от 2 милиона лева без ДДС. Новият собственик е фирма, която управляват германски граждани. Днес имотът се продава за 13,5 милиона евро.

От Министерството на отбраната заявиха, че в сделката няма нарушения и твърдят, че собствениците на земите нямат реституционни претенции и са обезщетени с компенсаторни бонове. Ощетени собственици са категорични, че ще търсят правата си в европейски съд, щом не могат да намерят справедливост у нас.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Be_Google
06 април 2014 - 00:54
1
Европейският съд ще отсъди жълти стотинки обезщетение от след ПОНЕ 5 ГОДИНИ и битият бит, е....ят е..н!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »