Бетонното злато на германците

24 март 2014 - 11:11 |   Прочетена (8821) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

За германците в наши дни, и някои от нещата, които не блестят са злато. Имотният бум, който изживяват германците в повечето големи градове е описван с термина betongold, пише Файненшъл таймс.

Във франкфуртския Вестенд Михаел Щегервалд продава кухненско обзавеждане от две десетилетия. Миналата година е била най-успешната му.

„Имаме доста специална ситуация тук. Хората купуват все повече къщи и апартаменти. И когато го правят, се нуждаят и от нови кухни”, коментира той.

Във Вестенд, най-скъпият район на петия по големина германски град, цените нараснаха с близо една четвърт между 2011 и 2013, до 6000 евро на квадратен метър, по данни на имотния анализатор BulwienGesa. В целия Франкфурт ръстът е от 18% до средно 4000 евро на квадратен метър.

Типичен апартамент от 100 квадрата струва 400 000 евро, при 340 000 евро през 2011.

Бумът във Франкфурт е симптоматичен за ситуацията в цялата страна: В Берлин цените се повишиха с 14% за последните две години до 3700 евро на квадратен метър.

Германия, която е водещата европейска икономика, е известна с културата си на наеми. Но комбинацията от ниски лихви и икономическа несигурност, произтичаща от икономическата и финансовата кризи в еврозоната бавно променят тази култура.

„Фразата  ‘betongold’ вече е в широка употреба”, казва Щегервалд. „Хората тук не искат да притежават имоти. Но в момента усещат, че трябва, защото няма логика да спестяваш. Всичко, което ти остава е да купиш или истинско или бетонно злато”.

В града и в цялата страна, базираната във Франкфурт ЕЦБ е обект на жестоки критики от германските медии за намаляването на основните лихви до 0.25%, което е практически наказание за нацията, която спестява 10% от доходите си.

В същото време, това помага на банките да предлагат на кандидат - купувачите сделките на живота им по 10-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва.

Наемането на допълнителни 1000 души персонал, за новата роля на ЕЦБ като надзорна институция, увеличи непопулярността на банката сред жителите в града, които смятат, че този високоплатен персонал ще внесе допълнителен ръст в цените на имотите.

„Градът и регионът около Франкфурт ще се облагодетелстват от създаването на единен надзорен механизъм”, сочи ЕЦБ – „Банковият надзор ще създаде нови работни места във Франкфурт, дори отвъд 1000-та места, които директно ще работят в надзора, и ще допринесе за местната и регионалната икономика.

По-ниските лихви по депозитите и засега неоправданият страх за разгаряне на инфлация, карат някои германци да се насочат към имотния сектор, което води до ръст на цените. При някои градове тази тенденция е значително по-отчетлива, в сравнение с останалата част от страната. В Германия, като цяло, средните цени на жилищата са нараснали с 31% за последните пет години, при 42% в столицата.

Градовете в страната нарастват. Обезлюдяването от 1970-те, когато младите напускаха масово малки градчета, като Бад Хомбург, на 20 км от центъра на Франкфурт, се обръща. От началото на новото хилядолетие населението на Франкфурт е нараснало с 8% до 678 691 души.

Вместо да напускат града, хората на възраст 30-35, купуват апартаменти в центъра на града и в околностите му, в доскоро западнали квартали, като Остенд, където е новата централа на ЕЦБ, и Галус. Семействата с деца, на които им е писнало от лошия трафик, остават в рамките на града, придвижвайки се към вътрешни предградия, като Рийдберг.

„В по-централните локации, виждаме ръст в търсенето от неженени младежи и заможни двойки”, казва Свен Карстенсен, мениджър на офиса на BulwienGesa във Франкфурт.

Голямата общност чужденци, резултат от статута на града на международен финансов и траспортен център, също е скупчена в центъра.

Ралф Крьох, собственик на Küchenwerk, магазин за скъпи кухни, намиращ се в сенките на небостъргачите, които приютяват големите банки в града, казва: „Открих бизнеса си през 2000 и около 90% от клиентите ми бяха германци. Сега половината са чужденци. Тези хора предпочитат да живеят в града. Преди десет години Франкфурт бе мъртъв вечерно време. Сега нещата се подобряват”.

Чуждите инвеститори, особено азиатските, също нямат търпение да притежават имоти в центъра на града, по думите на Карстенсен. Уебсайтът на Skyline Boulevard, строителен проект в Галус, има англоезична и китайскоезична версия, както и германска.

В Берлин инвеститорите са от различни части на еврозоната.

„В центъра имаме много хора, които купуват като инвестиция”, казва Андре Адами, мениджър на местния клон на BulwienGesa – „Много от инвеститорите са от Италия и Испания. Те смятат, че пазарът в Берлин е най-стабилен”.

Скоростният ръст на цените в Германия води до страховете от балон.

Подобно на златото и betongold е пред корекция. На север от франкфуртския Вестенд е разположена Бундесбанк, германската централна банка, която по-рано тази година предупреди, че цените на жилищата в много градове в Германия вероятно са с 25% надценени.

Някои, обаче, са оптимисти.

„Няма много места за големи нови строителни проекти. Франкфурт все още расте”, казва Карстенсен – „Това ще задържи цената на имотите, поне в централните локации”.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »